Hatisul afacerilor din Arena cu lei de la TVR 2

Trei ieseni au castigat competitia televizata “Arena leilor”.

Concursul, organizat de la inceputul lunii ianuarie de postul TVR 2, le da posibilitatea participantilor de a obtine finantare pentru ideile lor de afaceri.

Realizatorii emisiunii ii pun fata in fata pe membrii juriului, oameni de afaceri din top 300, cu intreprinzatorii care isi propun propriile proiecte de afaceri. Dar, drumul castigatorilor din Iasi pana la finantare pare a fi destul de sinuos.

La un pas de a pierde finantarea, cel putin asa se poate intelege din exemplu lui Sergiu Melinte, care la inceputul anului a primit in cadrul emisiunii televizate promisiunea ca afacerea sa, o mica fabricuta de usi de interior, va primi finantare de la Marius Ghenea, fost actionar la Flamingo. La concurs, intreprinzatorul a propus o investitie de 100.000 de euro, la care partenerul sa contribuie cu 75%. Din suma totala, 60.000 urmau sa fie folositi pentru achizitia de utilaje, iar restul pentru capital de lucru.

“In majoritatea zonelor Iasului se construiesc cartiere de locuinte, iar usile de orice fel vor avea cu siguranta cautare. M-am gandit la un pret de vanzare de 100 de euro pentru fiecare usa in hipermarketuri si ma astept la un profit de peste 140.000 de euro pe an”, a mai spus Melinte. Acesta afirma ca luna trecuta i-a trimis viitorului sau partener un mail prin care ii spunea ca are o serie de probleme. “I-am spus ca dupa emisiune am primit facturi in valoare de doua miliarde. Un individ din Suceava si-a inventat o identitate falsa, copiind-o pe a mea, a realizat mai multe credite, iar eu am primit cecurile”, a explicat Melinte. “In conditiile actuale nu mai pot investi in afacerea propusa de dumneavoastra”, a fost raspunsul lui sec al lui Marius Ghenea dupa cum sustine intreprinzatorului iesean. Melinte sustine insa ca nu va renunta la afacere. “Sunt cam bulversat de raspuns, dar am primit semnale ca ar fi interesati si altii de aceasta afacere”, a mai spus Melinte. Ieseanul mai detine un depozit de pal nelaminat.

Un alt iesean care a primit promisiunea de finantare la “Arena leilor” este Octavian Tomut. Acesta le-a propus oamenilor de afaceri din top 300 o linie tehnologica de compactare a resturilor vegetale din porumb si floarea soarelui, iar ceea ce rezulta sa fie folosit pentru incalzirea locuintelor. Partenerul sau este Sorin Posa, om de afaceri care detine lantul de hoteluri Perla, orientat catre turismul de afaceri si o avere evaluata la 7-8 milioane de dolari.

Dupa cateva saptamani de la emisiune, acesta i-a propus ieseanului sa isi mute afacerea la Timisoara. “Sorin Posa mi-a propus sa realizam o unitate de productie in acest domeniu la Timisoara, dar eu n-o sa fac acest pas niciodata. Am stabilit sa proiectez eu utilajele si sa ii vand afacerea”, a explicat Tomut. Ieseanul s-a gandit sa apeleze la o banca pentru un imprumut, dar nu a avut succes. “Mi-ar fi convenit ca afacera sa fie in totalitate a mea, nu numai 20%, dar bancile nu finanteaza astfel de idei de afaceri, mai ales fara garantii solide. Eu fabric deja brichete din rumegus de lemn din luna octombrie si m-am gandit sa imi diversific activitatea”, a mai spus Tomut.

Cel de al treilea iesean care a convins prin ideea sa de afaceri nu a convenit inca asupra unui plan de afaceri concret cu partenerul sau. Lucian Drimba, de profesie consilier jurist, a propus infiintarea unei tabere de cercetasi. Drimba a mostenit opt hectare de pamant in judetul Suceava. “Cred ca multor tineri le lipseste instruirea in chestiuni cum ar fi orientarea in natura . Eu propun o tabara tematica pentru diverse varste in care am putea organiza jocuri cu tema Robin Hood, sau Comando, sau Frumoasa din Padurea Adormita prin care participantii sa socializeze, sa-si construiasca un adapost, sa comunice cu animalele”, a explicat Lucian Drimba. Ieseanul se declara multumit de procentajul obtinut din afacere. “I-as fi propus partenerului de afaceri sa ia afacerea in totalitate, dar mi-a spus ca nu este corect. Pentru mine a fost o experienta interesanta insasi participarea la aceasta emisiune, iar ceea ce s-a vazut la televizor a fost putin din tirul de intrebari la care am fost supus”, a argumentat Drimba.

“Arena Leilor”, este o replica autohtona a programului de tip “business reality-show”, “Dragon’s Den”, difuzat in tari precum Australia, Noua Zeelanda, Ucraina si Marea Britanie. In septembrie 2006, intr-o investigatie a cotidianului britanic Sunday Mirror, se demonstra ca cele mai multe intelegeri nu erau duse la bun sfarsit dupa incheierea emisiunilor. Articolul pretindea ca fie “dragonii” se razgandeau pretinzand chestiuni tehnice minore sau le puneau in mod deliberat conditii nefavorabile ca sa-i determine sa renunte sau pur si simplu le desfaceau contractul participantilor dupa emisiune.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.