250.000 euro de la Guvern pentru proiecte de prevenire a inundatiilor

Guvernul Romaniei a aprobat Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea sprijinului financiar din bugetul de stat al Romaniei pentru realizarea proiectelor din cadrul Programului PHARE 2004 “Sprijin acordat Romaniei in participarea la initiativele comunitare”.

Programul INTERREG III B – CADSES (Cooperare transfrontiera si transnationala pentru Spatiul Central, Adriatic, Danubian si Sud-Est European) a fost aprobat de Comisia Europeana la data de 17 decembrie 2004 si isi propune sa promoveze un nivel inalt de integrare intre grupuri de regiuni europene, cu scopul de a obtine o dezvoltare solida, armonioasa si proportionata in spatiul european, incluzand aici si statele candidate sau invecinate.

Obiectivele programului se refera la dezvoltarea cooperarii dintre tarile din spatiul CADSES, in vederea realizarii unor structuri care sa asigure cresterea competitivitatii si eficientei regiunilor respective.

Componenta PHARE/2004 – “Sprijin acordat Romaniei in participarea la Initiativele Comunitare” – incurajeaza participarea Romaniei ca partener la programele de cooperare transnationala. in cadrul acestei componente se vor derula doua proiecte in care Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este partener. Aceste proiecte sunt: Monitorizare, prognoza si cele mai bune practici pentru diminuarea si prevenirea inundatiilor in regiunea CADSES (FLOODMED) si Imbunatatirea sistemului de management al inundatiilor (MOSES) – proiect al carui obiectiv final este managementul viiturilor in Bazinul Tisei.

In aceste doua proiecte, obiectivul general este dezvoltarea unor metodologii comune de monitorizare si prognoza a inundatiilor, precum si promovarea celor mai bune practici de management al riscului la inundatii. Pentru imbunatatirea sistemului de monitorizare a viiturilor se vor achizitiona statii automate de monitorizare a nivelurilor raurilor (in sectiunile suplimentare celor selectate in alte proiecte), precum si de masurare a stratului de zapada in zonele inalte.

Implementarea celor doua proiecte va fi realizata de Institutul National de Hidrologie si de Gospodarire a Apelor care se afla sub autoritatea Administratiei Nationale “Apele Romane”, ca unitate componenta a acesteia.

Bugetul total al celor doua proiecte din PHARE/2004 – “Sprijinul acordat Romaniei in participarea la Initiativele Comunitare” este de 550.000 Euro, din care 405.000 Euro – valoare grant (180.000 Euro pentru proiectul FLOODMED si 225.000 Euro pentru proiectul MOSES) si 249.500 Euro- contributie din bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (70.000 Euro pentru proiectul FLOODMED si 75.000 Euro pentru proiectul MOSES), la care se adauga cheltuielile neeligibile proiectului PHARE, respectiv sumele aferente TVA pentru achizitia de echipamente, in valoare de 104.500 Euro.

Suma aferenta cofinantarii, impreuna cu fondurile alocate prin Programul PHARE 2004, vor acoperi costul integral al realizarii celor doua proiecte, ce urmeaza a se implementa in perioada 2007-2008.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.