Parteneriatul cu o banca – esential pentru reusita accesarii finantarilor europene

In perioada 2007-2013, Romania poate beneficia de asistenta financiara nerambursabila de la UE, in valoare de aproximativ 30 miliarde euro.

Principalul obiectiv al fondurile structurale si de coeziune este acela de reducere a decalajului dintre tarile europene si cele noi aderate. Toate acestea necesita pe langa bani si consultanta de specialitate.

Uniunea Europeana a alocat Romaniei fonduri structurale in valoare de 17,2 miliarde de euro, adica ar trebui cheltuiti circa 9 milioane de euro pe zi.

Banca va poate oferi pe langa consultanta, scrisori de confort, si credite punte, co-finantari sau finantarea cheltuielilor neeligibile.

Parteneriatul cu banca poate cuprinde urmatoarele etape: informatii si consiliere, identificarea celui mai bun program de finantare; apoi urmeaza acordarea creditelor necesare, asta in cazul in care nu detineti fondurile necesare, deoarece fondurile nerambursabile vin post-implementare.

In cazul in care beneficiarul proiectului vine si el cu o contributie proprie, creditul bancar ar putea sa aiba urmatorea structura: ori un credit de co-finantare – pentru suma totala, adica finatarea nerambursabila + costurile neeligibile + costurile eligibile, finatate de beneficiar. O a doua varianta ar fi un credit de pre-finantare (punte) pentru banii care vor fi returnati de catre UE si un credit de co-finantare, reprezentate de cheltuielile neeligibile si eligibile.

In cadrul cheltuielilor neeligibile sunt incluse: achizitionarea de bunuri second-hand, plata TVA, cheltuieli cu dobanzile, peste 10% din valoarea proiectului pentru cheltuieli cu terenurile, pozitionare si studii geologice, peste 50% din totalul investitiilor eligibile pentru cheltuieli cu achizitionarea de patente, marci, licente si know-how, peste 50% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru constructii si lucrari asimilate, constructia de locuinte (in cazul Fondului de Coeziune), achizionarea de mobila, echipamente si infrastructura, investitii imobiliare si terenuri (in cazul Fondului Social European).

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top