Raportul privind ajutoarele de stat acordate in zonele libere, transmis Comisiei Europene

Consiliul Concurentei, in calitate de autoritate nationala de contact in domeniul ajutorului de stat, a transmis Comisiei Europene Raportul privind indeplinirea conditiilor de acordare a ajutoarelor de stat in zonele libere si masurile luate pentru cazurile de nerespectare a criteriilor de acordare. Conform prevederilor Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, Romania are obligatia de a transmite, in termen de doua luni de la data aderarii, informatiile privind indeplinirea conditiilor de acordare a ajutoarelor de stat in zonele libere.

Raportul a fost intocmit pe baza informatiilor obtinute in cursul celor 4 actiuni de control efectuate de catre Consiliul Concurentei in perioada ianuarie 2005 – septembrie 2006, completate cu datele transmise de catre Ministerul Finantelor Publice. De la 1 ianuarie 2007, aceasta institutie, in calitate de furnizor de ajutor de stat, are sarcina urmaririi modului de gestionare a ajutoarelor conform prevederilor a O.U.G. nr.117/2006 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat.

Valoarea totala a investitilor realizate pana la data de 1 noiembrie 2004 de catre cei 33 de agenti economici eligibili de a primi ajutor de stat este de circa 15 milioane USD, acestea constand in cladiri, platforme, utilaje si echipamente.

Din cei 33 agenti economici, comunicati initial de Ministerul Finantelor Publice ca fiind eligibili de a primi ajutor de stat sub forma diminuarii redeventei platite administratiilor zonelor libere, 5 au renuntat la ajutorul de stat, iar unul a atins nivelul maxim admisibil al intensitatii (S.C. PREZIOSA COM S.R.L.) si ca urmare nu mai beneficiaza de ajutor de stat. In cazul unui alt agent economic (S.C. ROMNED COMPANY S.R.L.), care depasise limita maxima admisibila, furnizorul (MFP) a recuperat ajutorul de stat ilegal impreuna cu dobanda aferenta, urmare a Deciziei Consiliului Concurentei nr. 82/2006.

Un numar de 19 agenti, din cei 33, au beneficiat de ajutor de stat sub forma reducerii impozitului pe profit, pana la 31 decembrie 2004, in cuantum de cca. 800.000 USD. Cuantumul ajutorului de stat acordat sub forma diminuarii redeventei, in perioada 2005 – 2006, este de aproximativ 1.900.000 USD.

Incepand cu data de 2 ianuarie 2003, ajutorul de stat acordat agentilor economici care isi desfasoara activitatea in zonele libere, consta in:

– reducerea de la plata impozitului pe profit, (conform prevederilor art.38(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal), masura care a fost valabila pana la 31 decembrie 2004;

– scutirea de la plata impozitului pe profit, acordata agentilor economici care au realizat pana la 1 iulie 2002 investitii in active corporale amortizabile in valoare de cel putin 1.000.000 USD (conform prevederilor art.38(3) din Codul Fiscal), masura valabila pana la 31 decembrie 2006;

– diminuarea redeventei pe care agentii economici o platesc administratiilor zonelor libere in baza contractelor de concesiune incheiate cu acestea pana la data de 1 iulie 2002 (conform prevederilor art.5(2) din H.G. nr.1900/2004 privind compatibilizarea ajutoarelor de stat existente, acordate in temeiul Legii nr.84/1992 privind regimul zonelor libere), masura valabila pana la 31 decembrie 2011.

Cuantumul ajutorului de stat sub forma diminuarii redeventei, calculat de catre Ministerul Finantelor Publice pentru fiecare agent economic eligibil, a fost comunicat administratiilor zonelor libere.

Pentru a putea beneficia de ajutor de stat sub forma diminuarii redeventei, agentii economici au renegociat contractele de concesiune perfectate cu administratiile zonelor libere sub coordonarea autoritatilor centrale sau locale, sub a caror autoritate functioneaza administratiile zonelor libere.

Agentii economici eligibili pot beneficia in continuare de ajutor de stat, sub forma diminuarii redeventei, in cuantum ce nu trebuie sa depaseasca limita maxim admisibila a intensitatii ajutorului de stat (65% din costurile eligibile ale investitiilor realizate de intreprinderile mici si mijlocii si 50% din costurile eligibile ale investitiilor realizate de intreprinderile mari si de intreprinderile mici si mijlocii ce isi desfasoara activitatea in sectorul transporturilor).

Sursa: EU-RO Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top