IMM-urile nu mai trebuie sa-si schimbe banca, in cadrul programului de investitii derulat de ANIMMC

Pentru a participa la programul de sustinere a investitiilor derulat de Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC), firmele se vor putea adresa propriilor banci in scopul cofinantarii prin credit, potrivit oficialilor Agentiei.

Programul prevede granturi (alocatii financiare nerambursabile) echivaland cu maximum 50.000 de euro, care acopera pana la 60% din valoarea (fara TVA) a proiectelor de investitii ale IMM-urilor. Creditul acopera 25%, iar contributia proprie a IMM este de 15%.

Bugetul pe 2007 al programului este de 50 de milioane de lei si reprezinta doua treimi din bugetul total al celor 14 programe ale ANIMMC.

De patru ani de cand a fost lansat, ideea programului a fost sa stimuleze si bancile sa crediteze IMM-urile. Programul s-a derulat printr-o singura banca, care trebuia aleasa prin licitatie, ceea ce prelungea mult preocedura.

Mai mult de un sfert din dosarele depuse anul trecut nu au fost analizate pentru ca se atinsese limita bugetului, de 44,5 milioane de lei, iar regula este “primul venit – primul servit”. Cele mai multe solicitari de granturi s-au incadrat intre 160.000 si 180.000 lei si cele mai multe au fost pentru achizitia de utilaje si echipamente (168 solicitari), de mijloace de transport marfuri (85) si pentru extinderea sau modernizarea de active corporale (22). Doar 10 solicitari au vizat achizitia de terenuri si 11 achizitia de cladiri. Un singur proiect a vizat realizarea unui brevet de inventie.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.