ACG prezinta problemele APIA, dupa ce Tariceanu l-a acuzat pe Flutur ca a raportat date false

Personalul din sucursalele judetene si centrele locale ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu beneficiaza de spatii adecvate si echipamente IT corespunzatoare, iar baza de date privind exploatatiile agricole este operationala doar la nivel judetean, conform unei note ACG.

Documentul, continand rezultatele verificarilor efectuate de Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a fost prezentat la Palatul Victoria, de ministrul delegat pentru Control, Cristian David, la aproximativ doua saptamani dupa ce premierul Tariceanu l-a acuzat pe fostul ministru Gheorghe Flutur ca a raportat date false privind gradul de acoperire APIA.

“Baza de date privind exploatatiile agricole este operationala doar la nivel judetean, din cauza incertitudinii cu privire la locatia sediilor locale, a lipsei de computere la nivel local si retelei de comunicatii aferente”, se arata in raport.

In nota de control se mai arata ca procesul de livrare a ortofotoplanurilor de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) nu a fost finalizat, intarziere care a generat prelungirea termenelor propuse pentru identificarea parcelelor. “Un caz reprezentativ de incompatibilitate, de data aceasta la nivel central, priveste derularea programului de realizare a ortofotoplanurilor de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, unde firma care a subcontractat o mare parte a lucrarilor apartine unui membru in Consiliul de Administratie al Agentiei”, a spus Cristian David.

La sfarsitul lunii februarie, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a raportat date false in ceea ce priveste gradul de acoperire la nivel national al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura. “Discutam acum de structuri ca APIA care este la un nivel de operationalizare cu mult sub ceea ce a raportat anul trecut fostul ministru al Agriculturii (Gheorghe Flutur – n.r). Avem surprize extrem de neplacute in aceasta privinta si vreau sa spun public sa e foarte grav ce s-a intamplat. A raportat un grad de indeplinire de peste 90% si, de fapt, constatam acum ca nu este asa”, a spus Tariceanu. Flutur a respins acuzatiile si a apreciat ca premierul Tariceanu a fost fie dezinformat, fie a inteles gresit “situatia de la momentul respectiv”.

Gheorghe Flutur a fost revocat din functia de ministru al Agriculturii in noiembrie 2006, dupa ce a demisionat din PNL pentru a se alatura formatiunii conduse de Teodor Stolojan.

Sursa: Agentia Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.