Bancile, in hatisul fondurilor UE

Bancile nu si-au pregatit inca instrumente flexibile si nu sunt realmente adaptate pentru marea provocare pe care o reprezinta accesarea fondurilor europene. Opinia apartine coordonatorului Grupului de Contact al Parteneriatului Strategic pentru sprijinirea comunitatilor locale in vederea accesarii fondurilor europene, Sever Avram.

Ceea ce bancherii ar fi trebuit sa faca ar fi fost un lobby in relatia cu Guvernul, prin intermediul Asociatiei Romane a Bancilor. Astfel, acestea ar fi avut posibilitatea sa se implice in preselectarea proiectelor majore care ar urma sa fie finantate. In plus, institutiile bancare nu au investit din timp in formarea profesionala a propriilor experti, in cadrul unor programe de formare in tara sau in Europa. Astfel de programe ar fi ajutat la luarea unor decizii in cunostinta de cauza asupra pasilor de urmat, mai spune Sever Avram.

In opinia presedintelui executiv Eurolink, bancherii nu au consultantii necesari, nu isi asuma nicio responsabilitate, dar dau vina pe administratia locala.

“Nu au (n.red. – bancile) generat structuri proprii de consultanta aplicata care sa vina eficace in intampinarea partenerilor si potentialilor beneficiari, invoca nefinalizarea pregatirilor autoritatilor publice, mai ales prin publicarea ghidurilor solicitantului, dar nu au transpus modalitati de ajutorare concreta a celor care doresc sa finanteze studiile de fezabilitate si/sau microstrategii de dezvoltare zonala/sectoriala. Acestea ar fi fost o parte preliminara independenta de oficializare a programelor operationale. Mai mult, nu se dovedesc suficient de coresponsabile in evaluarea complexa si realista a proiectelor, inainte de a li se stabili oficial eligibilitatea si conformitatea”, critica Sever Avram. Bancherii se implica in “organizarea de evenimente autonome cu caracter exagerat de generalist si publicitar”, spune Sever Avram.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.