S-au terminat banii pentru IMM-uri!

Patronatele solicita suplimentarea bugetelor programelor destinate intreprinzatorilor mici si mijlocii, astfel incat valoarea totala a acestora sa fie de 0,4% din PIB.

Este vorba despre acele programe pentru care mii de patroni din toata tara si-au sacrificat in acest an sarbatorile pascale. Finantarile nerambursabile, cu valori intre 3.000 si 100.000 lei pentru un beneficiar, s-au acordat dupa principiul “primul venit, primul servit” si de aceea intreprinzatorii aproape ca s-au calcat in picioare pentru a depune proiecte eligibile la oficiile teritoriale pentru IMM-uri.

“In prima luna de implementare a programelor pentru sprijinirea IMM-urilor, prin acordarea de alocatii financiare nerambursabile de la bugetul de stat, a fost depus un numar de 3,3 ori mai mare de cereri (3.848 – n.n.), raportat la numarul total de beneficiari ai acestor programe, estimat pentru intregul an 2007 (1.145 – n.n.)”, a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. El a spus ca, in prezent, pentru toate programele derulate de Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie, bugetul alocat este de 7.500 mii lei noi, fonduri insuficiente.

“In cadrul programului de guvernare este prevazuta in mod expres ca obiectiv ridicarea progresiva a procentului de alocare de resurse financiare pentru stimularea infiintarii si sprijinirea functionarii IMM-urilor de la 0,2% din PIB in prezent la 0,4% din PIB”, a subliniat Nicolescu.

Cele mai solicitate finantari sunt pentru: dezvoltarea si modernizarea activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata (1.343 de cereri de finantare), implementarea sistemelor de certificare a calitatii (903), sprijinirea exportului (853), accesul la servicii de instruire si consultanta (439) si recuperarea profitului reinvestit (180).

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.