La Cluj, Anastassios Bougas si Laszlo Borbely s-au faultat pe proiectele europene

Dupa cativa ani de la aderare, maghiarii au inceput sa prefere imprumuturile din banci, decat accesarea proiectelor europene, din cauza birocratiei si a ezitarilor pe care guvernantii le-au avut cu privire la modalitatile de diseminare si absorbtie a fondurilor europene.

Experienta vecinilor din Ungaria s-ar putea repeta si in Romania, mai ales ca guvernantii romani au pareri diferite de oficiialii europeni.

In cadrul Seminarului organizat de Team Europe la Cluj-Napoca, Ministrul Laszlo Borbely si Directorul General al Comisiei Europene, Anastassios Bougas, si-au exprimat viziunea diferita asupra modului de diseminare si absorbtie a fondurilor structurale.

Laszlo Borbely ar dori ca zonele cu un potential economic mai scazut, cum ar fi judetele Olt sau Covasna, sa aiba prioritate la aprobarea proiectelor in fata zonelor mai puternic dezvoltate din punct de vedere economic, cum ar fi judetul Timis.

Borbely a declarat ca discrepanta dintre judetele “bogate” si “sarace” trebuie eliminata printr-un sistem de repartizare de factura egalitarista. “Trebuie sa fie un echilibru si in ceea ce priveste repartizarea fondurilor. Deci, trebuie pe undeva un echilibru in a spune da, sunteti mai bogati si primiti mai putini bani, si un echilibru intre daca ai 87 de proiecte sa nu fie lasat niciun judet afara”.

Sistemul propus de Borbely a starnit reactii de dezaprobare din partea reprezentantilor administratiilor locale prezenti in sala. Anastassios Bougas a propus o evaluare a proiectelor bazate pe performanta si maturitatea tehnica a proiectelor.

Economistul Gyorgy Urkuti (Ungaria) a prezentat situatia cu care s-a confruntat tara vecina in primii ani dupa aderare.

Capacitatea de absorbtie a banilor de catre mediul economic este o componenta fundamentala in procesul de distributie a fondurilor structurale. In cazul Ungariei, interesul pentru accesarea acestor fonduri a scazut in timp, tocmai din cauza unor dificultati similare cu ale Romaniei.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.