Doar jumatate din banii pentru subventia la hectar ajung la fermieri

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a estimat ca in acest an se vor acorda doar 56% din fondurile europene destinate platilor directe, ceea ce inseamna ca doar o parte din fermierii care au depus cererea pentru subventia la hectar primesc banii in acest an.

Ministerul Agriculturii a anuntat, recent, ca fondurile de la Comisia Europeana care urmeaza sa fie derulate in acest an sunt de 559.751.000 de euro, pentru plati directe la hectar si dezvoltare rurala. Surse din MADR au declarat ca din aceasta suma, circa 250 de milioane de euro reprezinta estimarea platilor pentru subventia la hectar.

Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 de milioane de euro si, potrivit normelor europene, platile se fac din bani de la bugetul de stat, urmand ca Romania sa-si deconteze banii de la Uniunea Europeana. Tinand cont de estimarea Ministerului Agriculturii, de a cheltui doar 56% din suma alocata pentru plati directe, inseamna ca doar o parte din cei 1,2 milioane de fermieri care au depus cererea vor primi banii in acest an.

Directorul general APIA Nicolae Sterghiu a declarat ca doar printr-o decizie politica s-ar putea aloca, in luna decembrie, toti banii pentru fermieri, deoarece Guvernul are la dispozitie sase luni, decembrie 2007-iunie 2008, pentru a face platile catre fermieri. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a infirmat posibilitatea activarii unei clauze de salvgardare pe agricultura dar nu exclude un eventual mecanism de corectie financiara care poate fi aplicat de Comisia Europeana.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.