Guvernul imparte banii dupa ochii frumosi ai liberalilor

30% dintre primariile liberale beneficiaza de fonduri guvernamentale, fata de 15% ale PSD si putin peste 10% ale PD. PSD administreaza aproape 40% dintre primariile din tara, in timp ce PNL si PD gestioneaza fiecare in jurul a 25% dintre comunitatile locale.

Localitatile cu primari PSD si PNL au primit cei mai multi bani de la centru, in 2007, insa raportat la numarul de primarii pe care il administreaza cele doua partide, PSD iese in dezavantaj, avand 200 de primarii beneficiare din cele 1.300, iar PNL tot cu 200, dar din 650 administrate.

Astfel, in conditiile in care doar un sfert dintre localitatile tarii au avut sansa de a primi bani de la guvern in aceasta primavara, favorite la impartirea banilor au fost primariile conduse de PSD, in jur de o treime dintre acestea, si de liberali, o alta treime. Pe locurile urmatoare, se plaseaza primariile democratilor si a celor de la UDMR care reprezinta, fiecare, in jur de 10-15% dintre localitatile pentru
care s-au dat bani. Administratiile in care au fost alesi primari de la alte partide, precum PRM, PC sau formatiuni neparlamentare au insemnat mai putin de o zecime din cele 600 de localitati.

In schimb, din punctul de vedere al ponderii fondurilor guvernamentale raportat la numarul de alesi locali de la fiecare
partid, PSD este in dezavantaj intrucat nici macar 200 de primarii (15%) dintre cele 1.300 pe care le administreaza au beneficiat de banii de la centru. Comparativ, aproximativ acelasi numar de primarii conduse de liberali, adica 200, au fost selectate de guvern la distribuirea fondurilor. Insa comparativ cu social-democratii, liberalii au o pondere crescuta, de 30%, avand in vedere ca acestia detin conducerea primariilor din circa 650 de asezari. Din aceeasi perspectiva, UDMR a primit fonduri pentru circa 50 dintre localitatile in care au alesi. Democratii sunt intr-o situatie similara cu PSD pentru ca ceva mai mult de o zecime dintre administratiile locale pe care le conduc au primit fonduri de la guvern. Totodata PSD administreaza aproape 40% dintre primariile din tara, in timp ce PNL si PD gestioneaza, fiecare, in jurul a 25% dintre comunitatile locale.

Din acest motiv disputa asupra impartirii fondurilor la autoritatile locale l-a determinat pe Mircea Geoana, presedintele PSD, sa spuna ca numai 20% din totalul resurselor bugetare alocate comunitatilor locale ajung la cele administrate de pesedisti, in conditiile in care 40% dintre alesii locali din tara sunt ai PSD.

Din suma de jumatate de miliard de lei, 316 milioane lei au fost acordate unui numar de 59 de orase pentru modernizarea sistemelor
de distributie si producere a energiei termice. Pe primul loc, din punct de vedere al nivelului sumei, se afla Capitala, cu 60 mii lei. Sume de peste 10 mii lei au mai primit primariile Timisoara, Suceava, Botosani, Bacau si Oradea, niciuna de la PSD.

Pentru lucrarile de infrastructura din sate si comune, guvernul a
alocat sume de peste 10 milioane lei pentru judetele Bihor, Cluj si Harghita. Pe de alta parte, judetele cu cele mai multe localitati beneficiare au fost judetele Arges, Botosani, Hunedoara, Iasi, Olt, insa fondurile distribuite in fiecare judet nu au depasit sapte milioane lei. In alte judete, in care domina primariile conduse de PSD, sumele, de altfel mici, de cateva milioane lei, au ajuns in putine sate si comune, sub zece in unele cazuri, cum ar fi: Teleorman, Bacau, Ialomita, Braila, Galati, Gorj.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.