Fermierii solicita subventii suplimentare de patru milioane de lei

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a solicitat ministrului Agriculturii, Traian Remes, acordarea unei subventii suplimentare de circa 3-4 milioane de lei vechi pe hectar pentru infiintarea culturilor de toamna, intrucat veniturile fermierilor au scazut din cauza secetei.

Finantarea ceruta de agricultori ar fi o suma in plus fata de platile pe suprafata din fonduri UE, de circa 50 de euro pe hectar, si platile complementare acordate de la bugetul de stat, de circa 30 de euro pe hectar, aferente acestui an, dar pe care fermierii le vor primi in perioada decembrie 2007-iunie 2008.

Pentru ca o astfel de finantare suplimentara sa ajunga la agricultori, sprijinul ar trebui raportat la Bruxelles ca ajutor de stat, iar Ministerul Agriculturii sa dispuna de fondurile necesare.

Totodata, o parte din pierderile suferite de agricultorii ale caror culturi au fost calamitate de seceta vor fi acoperite din despagubiri, cu maximum 70% din cheltuielile efectuate pentru infiintarea si ingrijirea culturii, daca acestia au incheiat o polita de asigurare.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.