Cadrul Strategic National de Referinta al Romaniei, aprobat de Comisia Europeana

Comisia Europeana a adoptat luni,
25 iunie 2007, decizia cu privire la „Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013” (CSNR) al Romaniei. Romania este cel de-al 15-lea din cele 27 de State Membre UE care finalizeaza negocierile privind CSNR.

Acest document reprezinta documentul strategic national prin care se stabilesc prioritatile de interventie ale Instrumentelor Structurale (Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European si Fondul de Coeziune). CSNR face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare, stabilite in Planul National de Dezvoltare
2007-2013, si prioritatile la nivel european – Orientarile Strategice Comunitare privind Coeziunea
2007-2013 si Strategia Lisabona revizuita.

CSNR are ca obiectiv general utilizarea Instrumentelor Structurale in scopul reducerii disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene, prin generarea unei cresteri suplimentare de 15-20% a PIB pana in anul 2015.

In acest sens, au fost identificate patru prioritati tematice si o prioritate teritoriala:

– Dezvoltarea infrastructurii de baza la standarde europene;

– Cresterea competitivitatii pe termen lung a economiei romanesti;

– Dezvoltarea si folosirea mai eficienta a capitalului uman din Romania;

– Consolidarea unei capacitati administrative eficiente;

– Promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate.

Pentru realizarea viziunii strategice a CSNR, Comisia Europeana aloca Romaniei in perioada 2007-2013 o suma totala de cca. 19,67 mld Euro, din care 19,21 mld Euro pentru Obiectivul „Convergenta” si 0,46 mld Euro pentru Obiectivul „Cooperare teritoriala europeana”. Alocarea CSNR in cadrul Obiectivului „Convergenta” necesita o cofinantare nationala estimata la
5,53 mld Euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%).

Implementarea actiunilor strategice prevazute in CSNR si implicit accesarea efectiva a Instrumentelor Structurale se realizeaza prin Programe Operationale. Aceste Programe sunt intr-un stadiu avansat al negocierilor cu Comisia Europeana, primele dintre ele urmand sa fie aprobate pana la sfarsitul lunii iunie.

CSNR a fost elaborat de catre Ministerul Economiei si Finantelor, prin Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, intr-un larg parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale si organizatii neguvernamentale.

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top