O baza solida pentru planificarea si implementarea coerenta de strategii locale

In perioada mai 2007 – aprilie 2008 se va desfasura proiectul “O baza solida pentru planificarea si implementarea coerenta de strategii locale”, finantat de Fondul Oportunitatilor Globale “Reuniting Europe” al Guvernului Britanic. Proiectul este implementat de un consortiu format din Strategic Planning & Development Ltd. (Marea Britanie) si Promeso Consulting (Romania), cu sprijinul Unitatii Centrale pentru Reforma Administratiei Publice din cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Asociatiei Oraselor din Romania.

Scopul proiectului consta in intarirea capacitatii administratiilor publice locale la nivel de oras de derulare a unor procese coerente de planificare strategica si consultari publice, cu impact direct asupra capacitatii de absorbtie a Fondurilor Structurale.

Fazele de implementare ale proiectului sunt urmatoarele:

Faza 1 (mai-august 2007): un studiu la nivel national menit sa culeaga informatii asupra distributiei si calitatii strategiilor privind dezvoltarea economica, sociala si de mediu, precum si asupra resurselor si proceselor care au condus la elaborarea acestora.

Faza 2 (septembrie 2007-ianuarie 2008):

Dezvoltarea metodologiei de selectie (formulare de aplicatie, criterii de selectie si ghid pentru aplicanti) a 8 orase pilot care vor beneficia direct de consultanta in cadrul proiectului.

Furnizarea de consultanta oraselor pilot in elaborarea Planurilor integrate de Dezvoltare Urbana, cerinta obligatorie pentru accesarea fondurilor prin Programul Operational Regional (Prioritatea Urbana).

Instruire si sprijin pentru cele 8 orase pilot in redactarea cererilor de finantare pentru implementarea Planurilor integrate de Dezvoltare Urbana, finantate de Programul Operational Regional.

Faza 3 (februarie-aprilie 2008): campanie de promovare si dezvoltarea “Ghidului de Regenerare Urbana” pentru diseminarea unor modele fezabile care sa sprijine orasele si municipiile in elaborarea Planurilor integrate de Dezvoltare Urbana si maximizarea sanselor acestora de a atrage finantare prin Fondurile Structurale.

Studiul national, urmat de furnizarea de informatii Ministerului Internelor si Reformei Administrative, va avea un impact direct asupra implementarii Programului Operational de Dezvoltare a Capacitatii Administrative 2007-2013 in Romania (245 milioane Euro) in ce priveste sprijinirea administratiei publice locale in elaborarea participativa a strategiilor de dezvoltare (Axa Prioritara 1, Domeniul major de interventie 1.3 “Imbunatatirea eficacitatii organizationale”).

Suportul practic oferit celor 8 orase pilot si diseminarea de informatii comprehensive si practice, precum si de instrumente de elaborare si implementare a Planurilor integrate de Dezvoltare Urbana vor aduce o contributie directa la cresterea capacitatii de absorbtie a Prioritatii Urbane din cadrul Programului Operational Regional (Axa Prioritara 1, Domeniul major de interventie 1.1 “Planuri integrate de dezvoltare urbana”).

“Ghidul de Regenerare Urbana” va fi conceput ca un instrument practic pentru activitatea de zi cu zi a autoritatilor publice locale, ce va oferi toate informatiile necesare elaborarii si implementarii cu succes a Planurilor integrate de Dezvoltare Urbana.

Proiectul va demara cu un studiu la nivel national privind strategiile privind dezvoltarea economica, sociala si de mediu ale oraselor din Romania si procesul prin care acestea au fost elaborate. Studiul va pune la dispozitie informatii asupra situatiei existente, care vor sta la baza implementarii proiectului, in special a selectiei celor 8 orase pilot ce vor primi sprijin direct prin proiect. In acest scop Consiliile Locale din peste 200 de orase vor primi in saptamana 18-22 iunie 2007 un chestionar.

Consilii Locale trebuie sa completeze chestionarul si sa-l transmita pana la data de 29 iunie 2007 prin e-mail la [email protected], fax: 021 / 321 17 42 sau posta la adresa: PROMESO Consulting, Bd. Decebal nr. 14, Bloc S6, Sc.2, Sector 3, Bucuresti, cod 030967.

Ulterior vor avea loc vizite in teritoriu menite sa analizeze in detaliu strategiile de dezvoltare locala a unui esantion din orasele care au transmis chestionarul completat.

Pentru mai multe informatii:

Mariana Prepelita, Promeso Consulting

Telefon: 021 / 327 28 57, 031 402 47 19

Fax: 021 / 321 17 42

E-mail: [email protected]

Promeso Consulting.

Sursa: Promeso Consulting

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.