Specialistii in consultanta imbogatiti din banii europeni

Primii beneficiari ai fondurilor structurale, chiar inainte ca acestea sa ajunga in Romania, sunt specialistii in consultanta, firmele din domeniu elaborand proiectele pentru care vin banii europeni.

Viitorii beneficiari ai fondurilor europene pentru dezvoltare rurala sunt atentionati insa de reprezentantii Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) ca firmele de consultanta profita de ocazie pentru a incasa nemeritat sume considerabile.

Anumite firme de consultanta deja practica comisioane de 10-15% din valoarea totala eligibila a proiectului, lucru inacceptabil si care nu tine cont de realitatea prestatiei si de rezonabilitatea preturilor. Astfel de tarife sunt mult prea mari fata de valoarea reala a intocmirii unui proiect.

In mod normal, comisionul nu ar trebui sa depaseasca 10%, chiar daca firma de consultanta se ocupa de proiect de la inceput la sfarsit. Cel putin aceasta este prevederea din fisele tehnice realizate de autoritati.

In general, comisionul variaza in functie de complexitatea proiectului si se situeaza intre 2 si 10%.

Fiind sume foarte mari, intrucat comisionul se aplica la valoarea totala a proiectului, nu doar la ce primeste beneficiarul din fondurile europene, autoritatile sunt cu atat mai ingrijorate. Valoarea maxima a unui proiect vizand o unitate de procesare este de 4 milioane de euro. Astfel, la un calcul simplu, un comision de 10% inseamna ca firma de consultanta primeste 400.000 de euro.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.