Romania, in topul fraudelor cu fonduri UE

Romania a raportat in 2006 cele mai multe cazuri de posibile fraude la fondurile comunitare din grupul fostelor state in curs de aderare la Uniunea Europeana, se arata in Raportul de activitate al Oficiului European de Lupta Antifrauda – OLAF dat publicitatii. Prima informatie din raportul OLAF se refera la numarul de noi cazuri raportate de grupul statelor in curs de aderare in 2006 – Bulgaria (27) si Romania (70) – si de cele 3 state candidate – Turcia (16), Croatia (4) si Macedonia (2).

Diferenta numarului de cazuri inregistrata intre aceste doua grupuri de tari se datoreaza nu doar cuantumului asistentei financiare acordate, dar si infiintarii AFCOS in Bulgaria si Romania. Diferenta esentiala dintre Bulgaria si Romania se datoreaza si bunei colaborari cu Romania, care a furnizat OLAF toate informatiile referitoare la posibile cazuri de frauda.

Romania contiuna sa fie tara care a raportat cele mai multe cazuri de nereguli, ceea ce arata “implicarea autoritatilor nationale in depistarea oricaror incercari de utilizare incorecta a banilor europeni”.

In dosarele deschise de OLAF in 2006 cu privire la fondurile de pre-aderare, Romania figureaza cu 14 cazuri, ocupand din nou primul loc. Potrivit raportului, aceasta pozitionare este determinata si de faptul ca 61% din asistenta de pre-aderare in 2006 aproximativ 3 miliarde de euro a fost acordata Romaniei si Bulgariei.

Raportul face trimitere la doua cazuri de posibile fraude la fonduri structurale semnalate in Romania. Primul caz se refera la un proiect de instruire a unui grup de muncitori cu dizabilitati, angajati intr-o fabrica cu profil textil din Romania, proiect finantat prin PHARE.

Un al doilea caz mentionat de raport este cel al unui ONG care a implementat un proiect ce viza promovarea, lanivel regional, a drepturilor omului si standardelor legale aplicabile persoanelor aflate in detentie. Acelasi ONG a participat intr-o alta localitate la un proiect similar, pentru care a primit 133.000 euro.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.