TVA si comisioanele la credite nu sunt cheltuieli eligibile pentru programe operationale

Cheltuielile precum TVA-ul si comisioanele la credite, nu sunt considerate cheltuieli eligibile pentru programe operationale.

Cheltuielile efectuate in cadrul operatiunilor finantate prin programele operationale vor fi considerate eligibile daca au fost efectuate intre 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2015 si sunt insotite de facturi, iar alte cheltuieli, precum TVA si comisioanele la credite, nu sunt considerate cheltuieli eligibile pentru programe operationale.

Prin derogare, cheltuielile din cadrul schemelor de ajutor de stat sunt eligibile in conformitate cu prevederile UE, se arata intr-o hotarare aprobata in ultima sedinta de guvern. Contributia in natura poate fi considerata cheltuiala eligibila daca este efectuata sub forma terenurilor, cladirilor, echipamentelor, materialelor. In acest caz, este considerata cheltuiala proprie a beneficiarului si nu trebuie sa depaseasca cumulativ 20% din totalul contributiei acestuia, stabilita prin contractul de finantare.

In cazul terenurilor, cladirilor si echipamentelor, valoarea este certificata de un evaluator independent autorizat. In cazul cladirilor si echipamentelor, acestea trebuie sa faca parte integranta si inseparabila din rezultatul operatiunii. Terenurile si cladirile trebuie sa fie libere de sarcini si sa nu faca obiectul unor litigii aflate pe rol.

Hotararea aprobata de Guvern stabileste o serie de cheltuieli care nu sunt eligibile, printre care taxa pe valoare adaugata, dobanda si alte comisioane aferente creditelor, cheltuielile colaterale care intervin intr-un contract de leasing, achizitia de echipamente second-hand, amenzile, penalitatile si costurile de judecata. Romania va beneficia, in perioada 2007-2013, de asistenta financiara nerambursabila sub forma instrumentelor structurale.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.