Proiecte in valoare de 390 de milioane de euro asteapta Ghidul Solicitantului

Desi sunt gata, 35 de proiecte de infrastructura locala si regionala, care insumeaza circa 390 milioane euro, asteapta Ghidul Solicitantului.

Proiectele ar putea fi lansate chiar si maine. Pentru aceasta, insa, trebuie mai intai sa apara Ghidul Solicitantului, indelung asteptat de potentialii beneficiari de fonduri. In drum spre Sibiu, unde s-a lansat POR, comisarul european Danuta Hubner a resimtit puternic starea drumurilor romanesti, experienta urmata de numeroase comentarii critice.

In mai putin de doua saptamani se va lansa efectiv prima componenta a unui program cu fonduri structurale europene. Din 25 iulie, autoritatile locale pot depune la Agentiile Regionale sau la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei proiectele deja pregatite, pentru a primi finantare prin proaspat lansatul Program Operational Regional.

Exista 35 de proiecte pregatite, care insumeaza circa 390 de milioane de euro. Pe langa acestea mai exista alte 53 de proiecte in pregatire. Orice solicitant care incheie contract de finantare pana la sfarsitul anului poate primi 15% din valoarea finantarii in avans.

Declaratiile au fost facute cu ocazia lansarii oficiale la Sibiu a Programului Operational Regional, in prezenta comisarului european pentru politici regionale, Danuta Hubner.

Presedintele Consiliului Judetean Timis, Constantin Ostaficiuc, a precizat ca 22 din cele 35 de proiecte mentionate de Ministrul Dezvoltarii apartin Regiunii de Dezvoltare Vest, iar din acestea, 11 sunt elaborate numai de judetul Timis. Reprezentantul acestei regiuni a declarat ca autoritatile asteapta in cotinuare Ghidul Solicitantului pentru a putea finaliza aceste proiecte.
Un alt reprezentant regional, Ion Preoteasa, presedintele Consiliului de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a spus ca nevoile de finantare pentru infrastructura depasesc de cinci ori sumele alocate acestui domeniu prin programul ce tocmai s-a lansat.

Programul Operational Regional, lansat la Sibiu, aloca Romaniei peste 4,6 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde sunt fonduri structurale europene si peste 800 de milioane de euro – contributie de la bugetul de stat.

Sursa: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.