Alocarea financiara pe regiuni de dezvoltare a fondurilor derulate prin Regio a fost aprobata de CMPOR

Joi, 16 august 2007, in cadrul primei sedinte a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Regional, a fost aprobata alocarea financiara pe regiuni de dezvoltare pentru Programul Operational Regional.

Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare s-a realizat astfel incat aceasta sa sustina indeplinirea obiectivului Programului Operational Regional privind sprijinirea unei dezvoltari echilibrate a tuturor regiunilor Romaniei. In acest scop, regiunile si zonele mai slab dezvoltate au primit fonduri mai mari, pentru a impiedica cresterea disparitatilor economice si sociale deja existente intre regiuni.

Aceasta alocare diferentiata a fondurilor pe regiuni a fost realizata in functie de gradul de dezvoltare al acestora, invers proportional cu nivelul de dezvoltare al Regiunilor. Pentru masurarea gradului de dezvoltare a regiunilor s-a utilizat Produsul Intern Brut pe locuitor, ajustat cu un coeficient al densitatii populatiei.

Alocarile financiare ale regiunilor se situeaza intre minim 8,86% pentru Regiunea Bucuresti Ilfov, cea mai dezvoltata regiune a Romaniei, si 16,32% pentru Regiunea Nord Est, evaluata ca fiind cea mai saraca regiune a Uniunii Europene.

Fonduri au alocate astfel:

– Nord – Est: 724,09 mil. Euro;

– Sud – Est: 587,88 mil. Euro;

– Sud: 631,36 mil. Euro;

– Sud – Vest: 621,60 mil. Euro;

– Vest: 458,77 mil. Euro;

– Nord – Vest: 536,41 mil. Euro;

– Centru: 483,62 mil. Euro;

– Bucuresti – Ilfov: 393.10 mil. Euro.

Aceste alocari financiare sunt orientative, in sensul ca, pe parcursul implementarii programului, Comitetul de Monitorizare a Regio poate aproba realocarea fondurilor ca urmare a evaluarilor intermediare care pot evidentia o slaba capacitate a regiunilor de a absorbi sumele repartizate, in cazul anumitor axe si/ sau domenii de interventie.

Alocarea financiara pe regiuni de dezvoltare a fondurilor derulate prin Programul Operational Regional 2007-2013.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.