Fermierii nu primesc fonduri europene pentru dezvoltare in acest an

Fermierii pot depune proiecte pentru fondurile europene destinate dezvoltarii rurale, dar nu vor primi banii in acest an, ci doar dupa aprobarea Programului National de Dezoltare Rurala, cel mai probabil la inceputul anului 2008.

Romania nu poate efectua plati din fonduri europene catre beneficiari, inainte de aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Documentul a fost trimis spre avizarea CE la sfarsitul lunii iunie, iar autoritatile romane se asteapta ca programul sa fie aprobat la inceputul anului viitor.

Autoritatile romane negociaza posibilitatea de a primi proiectele pentru anumite masuri din PNDR, respectiv investitii in ferme, modernizarea unitatilor de procesare sau dezvoltarea infrastructurii rurale, inainte de aprobarea documentului.

Daca raspunsul Comisiei va fi favorabil cu privire la depunerea proiectelor, fermierii nu vor primi banii in acest an.

PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste 8 miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.