Romania ar putea pierde sute de milioane de euro

Romania ar putea pierde in acest an sute de milioane de euro din cauza nefunctionalitatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Ilie Sarbu, fost ministru al Agriculturii, spune, intr-un comunicat de presa, ca in urma unei misiuni de audit din partea Comisiei Europene, realizata la inceputul lunii septembrie, s-a constatat ca modulul de control administrativ al APIA nu functioneaza deocamdata, controlul pe teren se confrunta cu probleme din cauza supradeclararilor; controlul administrativ nu a fost demarat, Romania nu dispune de date statistice de calitate si nu are in acest moment un sistem integrat de administrare si control (IACS).

In acest context, nu exista certitudinea ca Romania va putea demara efectuarea platilor la 1 decembrie. Si in ceea ce priveste demararea Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Comisia a semnalat ca procesul de pregatire nu avanseaza.

El a mai mentionat ca o decizie definitiva in legatura cu activarea clauzei de salvgardare se va lua la inceputul lunii octombrie.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat pe 7 septembrie, cu ocazia unei vizite in Romania, ca tara noastra are unele deficiente in ceea ce priveste calitatea sistemului de identificare a parcelelor agricole si in privinta sistemului de control al alocarii fondurilor agricole. El a aratat ca, daca nu vor fi luate masurile necesare, Comisia Europeana ar putea activa mecanismul de salvgardare in acest domeniu.

Decebal Traian Remes critica, in luna aprilie, la prima intalnire oficiala cu presa, ca proaspat investit ministru al Agriculturii, activitatea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura.

Sursa: Cronica Romana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.