Guvernul a adoptat un memorandum privind Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului National 2007-2026

Guvernul a adoptat, in cadrul sedintei de marti, 18 septembrie, un memorandum privind Master Planul pentru Dezvoltarea Turismului National 2007-2026 si Planul de actiune al acestuia, documente elaborate in colaborare cu Organizatia Mondiala a Turismului si asociatii profesionale si patronale din turism.

Master Planul stabileste potentialul de dezvoltare a turismului din Romania pentru urmatorii 20 de ani si evidentiaza aspectele majore care trebuie tratate pentru a stimula cresterea industriei turistice.

Master Planul identifica cinci zone cheie in care este nevoie de desfasurarea de activitati pentru imbunatatirea calitatii serviciilor oferite, precum si pentru valorificarea potentialului turistic al Romaniei.

– Cercetare: Modul de colectare si analiza a datelor despre turism trebuie revizuite, astfel incat sa rezulte, pe baza acestora, situatia reala a rezultatelor din turism. Acesta va servi la realizarea de previziuni si comparatii fata de alte destinatii turistice. De asemenea, este necesara imbunatatirea cercetarii de piata pentru identificarea de noi piete, precum si a necesitatilor vizitatorilor in scopul dezvoltarii potentialului turistic.

– Structuri institutionale: Master Planul recomanda ca sectorul privat sa se implice in mod direct in procesele de luare a deciziilor de catre structura nationala care coordoneaza activitatile din domeniul turismului. De asemenea, Master Planul prevede ca institutia care coordoneaza la nivel national domeniul turismului trebuie sa ramana in finantarea guvernului, dar trebuie sa-si creasca gradul de independenta. Institutia trebuie sa prezinte rapoarte de activitate unui consiliu de administratie mixt, public-privat.

– Pregatirea profesionala a angajatilor din industria turistica: Master Planul recomanda schimbarea radicala a sistemului de pregatire, de la actualizarea regulata a curriculei pana la introducerea mai multor elemente de pregatire practica. De asemenea, se prevede infiintarea unui lant de institutii de pregatire in sectorul ospitalitatii si turismului, in vederea asigurarii formarii continue si pregatirii personalului pentru cariere in aceste sectoare.

– Planificare: Prin Master Plan se recomanda cateva actiuni imediate, precum strangerea tuturor prevederilor legale in domeniul planificarii urbane din Romania si aplicarea unor penalizari semnificative pentru incalcarea prevederilor legislatiei in domeniu. Pana in prezent, sistemele de planificare urbana si regionala nu au identificat si nu au prevazut intotdeauna necesitatea planificarii integrate a turismului. Dezvoltarea sectorului turistic s-a facut in general in mod spontan, rezultand o serie de constructii necorespunzatoare si neviabile si care nu beneficiaza de infrstructura aferenta.

– Marketing: Pietele sursa de turism trebuie clasificate pe baza oportunitatii pe care o reprezinta pentru Romania pe termen scurt, mediu si lung, astfel: primare/prioritare: tari ca Germania, Austria, Italia, Franta, Marea Britanie si Irlanda, Ungaria, tarile baltice si SUA; secundare: precum tarile scandinave, tarile din peninsula Iberica, Rusia, Israel si alte tari din UE; de oportunitate: China sau Japonia.

Master Planul mai recomanda recunoasterea nevoii de identificare de noi oportunitati de promovare si reevaluare a activitatii de promovare traditionale. Trebuie sa fie imbunatatita perceptia pe plan international asupra punctelor de atractie turistica din Romania. De aceea, se va reconsidera imaginea brandului turistic al tarii noastre, punandu-se accent pe analiza detaliata a pietelor potentiale si pe necesitatea crearii unei strategii de marketing.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top