Criticile privind absorbtia fondurilor ne fac rau

Adrian Ciocanea, sustine ca declaratiile politicienilor potrivit carora Romania are o rata de absorbtie a fondurilor europene egala cu zero sunt doar argumente in plus pentru tarile care sustin ca destinatia acestor fonduri ar trebui schimbata.

Ciocanea a apreciat, intr-o conferinta de presa, ca declaratiile politicienilor sunt facute pe fondul unei incorectitudini politice, pentru ca, sustine el, se stie ca tarile care au intrat in UE in 2004 au primit fonduri de patru-cinci ori mai mari decat a primit Romania, iar pana la sfarsitul primului an de la aderare, aceste state “au cheltuit zero”.

“E foarte greu ca in primul an sa se realizeze absorbtia fondurilor, pentru ca absorbtia inseamna circuitul banilor din conturile Comisiei Europene in conturile beneficiarilor”, a spus seful DAE.

El a adaugat ca exista tari care sustin ca UE nu e capabila sa puna la dispozitia membrilor un mecanism care sa le permita o absorbtie eficienta a fondurilor de coeziune si ca banii stau, astfel, necheltuiti, si, prin urmare, ar trebui redirectionati spre proiectele destinate realizarii obiectivelor de competitivitate, concretizate in Strategia Lisabona.

Potrivit lui Ciocanea, declaratiile politicienilor care “repeta obsesiv” faptul ca Romania nu absoarbe fonduri sunt inca un argument pentru statele care sustin redirectionarea fondurilor.

El a precizat ca acesti politicieni omit, pe de alta parte, sa spuna un lucru pe care el l-a tot repetat, si anume faptul ca “cele 330 de milioane de euro care au intrat in Romania pana acum pentru dezvoltare regionala vor fi contractate pana la sfarsitul anului”.

Ciocanea sustine, de asemenea, ca ar fi necesara elaborarea unei Carte Albe a dezvoltarii regionale, in care sa se identifice problemele din acest domeniu si sa se creioneze solutiile pentru inlaturarea ineficientelor din sistem.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.