Ultimatum UE: intr-o luna pierdem banii

Romania este tot mai aproape de activarea clauzei de salvgardare pentru agricultura si de pierderea unui sfert din fondurile europene destinate fermierilor.

Comisia Europeana va face public raportul privind rezultatele controalelor de audit efectuate in septembrie la agentiile de plati din Romania si Bulgaria. Cele doua tari risca sa le fie activata clauza de salvgardare inclusa in Tratatul de Aderare, potrivit careia UE poate reduce cu 25% platile directe catre agricultori.

Romania a primit atentionari de la CE in nenumarate randuri, acestea referindu-se la nefunctionarea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), dar autoritatile nu au reusit sa remedieze problemele. Principala problema este legata de sistemul electronic care monitorizeaza distributia subventiilor, numit Sistem Integrat pentru Administratie si Control.

Din pacate, acesta nu functioneaza, astfel incat APIA nu are nici in acest moment situatia fermierilor si a terenurilor pentru care trebuie acordate subventii. In plus, la ultima misiune de audit a CE s-a constatat ca informatiile privind suprafetele agricole detinute de autoritatile romane nu corespund cu cele din teren, astfel incat va trebui prelungit termenul de verificari in teren, care era oricum intarziat.

Desi primii care stiu ca Agentia de Plati este nefunctionala sunt reprezentantii Ministerului Agriculturii, acestia sunt si cei mai linistiti. Ultimatumul de o luna este considerat un ragaz, chiar daca statul roman trebuia sa fie deja pregatit sa primeasca banii de la UE pentru anul 2007.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.