Bugetul total pentru ajutorare ale celor 12 noi state membre este asteptat sa depaseasca un miliard de Euro pana in 2010.
Noile state membre ale UE participa la dezbaterea privind prioritatile politicii de cooperare pentru dezvoltare in contextul pregatirii Zilelor Europene ale Dezvoltarii (7-9 noiembrie 2007). Comisia Europeana, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si organizatiile neguvernamentale isi unesc eforturile pentru a face cunoscut rolul ce le revenine noilor state membre UE, in noua calitate de donor a acestora, pentru ajutorarea tarilor in curs de dezvoltare.
Pe 16 octombrie 2007, este organizata la Palatul Parlamentului, incepand cu ora 10:00 o dezbatere la care participa si parlamentari, pe subiectul cooperarii pentru dezvoltare in Romania.
Daca pana in 2007 Romania a fost beneficiar net de ajutor international, incepand din acest an a devenit acum membru al comunitatii donorilor si trebuie sa ofere statelor care au nevoie de asistenta suport financiar si sa impartaseasca din experienta pe care a obtinut-o in propiul sau proces de dezvoltare.
Cadrul general al politicii internationale pentru dezvoltare si solidaritate internationala este dat de Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) care deriva din Declaratia Mileniului, adoptata de catre 191 tari si semnata de 147 sefi de stat si guvern in cadrul Summitului Mileniului ONU din septembrie 2000. Declaratia Mileniului este unica agenda globala in domeniul dezvoltarii asupra careia exista un acord la cel mai inalt nivel intre majoritatea statelor lumii.
Tot in cadrul ODM Romania si-a asumat atingerea unor tinte interne de dezvoltare (cu indicatori clari) in domenii precum eradicarea saraciei extreme, asigurarea accesului universal la educatie, reducerea mortalitatii infantile, imbunatatirea sanatatii materne, combaterea HIV/SIDA.
Detalii complete despre eveniment:
Ciprian Ciucu
Telefon 021-31 00 177
Mobil 0722-30 45 09
Website: www.fdsc.ro