A fost infiintat Compartimentul de dezvoltare regionala si urmarire fonduri structurale

Compartimentul pentru dezvoltare regionala si fonduri structurale care a fost infiintat in cadrul Cancelariei Primului-ministru va actiona ca o veriga de legatura intre autoritatile publice implicate in gestionarea fondurilor europene, precum si cu beneficiarii directi si indirecti ai programelor astfel finantate.

Compartimentul va fi condus de Emoke Fekete, consilier de stat in cadrul cancelariei si va asigura cadrul de informare si analiza privind evolutia absorbtiei fondurilor europene pentru Primul-ministru si cadrul de comunicare eficienta intre autoritatile responsabile.

Alaturi de structurile centrale si locale ale autoritatilor cu rol direct in gestionarea fondurilor comunitare, Cancelaria Primului-Ministru va contribui, prin activitatea de analiza si evaluare in acest domeniu, la imbunatatirea practicilor de absorbtie a instrumentelor financiare europene.

Compartimentul analizeaza si evalueaza disfunctionalitatile si blocajele de ordin administrativ-institutional, legislativ sau de alta natura aparute in procesul de implementare a programelor cu finantare europeana. In situatiile in care se impune corectarea sau eliminarea unor blocaje, Compartimentul pentru dezvoltare va prezenta puncte de vedere care sa contribuie la solutionarea acestora.

Comunicarea permanenta cu autoritatile publice va avea rolul de a contribui la respectarea exigentelor impuse de noutatea, sensibilitatea si importanta fondurilor structurale si de coeziune, tinand cont de faptul ca utilizarea eficienta a fondurilor europene trebuie sa implice corelarea politicii de dezvoltare regionala cu celelalte politici publice prin utilizarea concertata a fondurilor din surse interne si externe.

In relatia cu beneficiarii, Compartimentul se va constitui intr-un partener constient de drepturile si responsabilitatile acestora, cu o viziune in primul rand calitativa a accesarii fondurilor europene, pe principiile eficientei si utilitatii.

Compartimentul va urmari, in colaborare cu autoritatile de management, publicizarea fondurilor structurale si de coeziune, si va analiza modalitatile de receptare a mesajelor in relatia cu potentialii beneficiari ai fondurilor structurale.

Alaturi de colaborarea cu administratia publica centrala si locala, Compartimentul va colabora cu societatea civila, institutii de invatamant superior, de cercetare socio-economica pentru realizarea unor studii si analize referitoare la absorbtia fondurilor europene.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.