Buzau: Credite rambursabile cu dobanda avantajoasa pentru angajatori

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca vine in sprijinul unor categorii de intreprinzatori prin acordarea de credite cu dobanda avantajoasa pentru crearea de noi locuri de munca, din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj pe anul in curs.

Valoarea fondului de credite prevazut de AJOFM Buzau este de 1.354.730 lei, iar beneficiarii acestuia trebuie sa indeplineasca o serie de criterii.

Pot accesa astfel de credite societatile comerciale care indeplinesc conditiile legale referitoare la numarul de persoane angajate si cifra de afaceri, incadrandu-se in categoria intreprinderilor mici, mijlocii sau microintreprinderi, conform Legii nr. 346/2004, unitatile cooperatiste reprezentate de societati cooperatiste mestesugaresti si cele de consum, care sunt organizate si functioneaza in baza Legii nr. 1/2005, precum si asociatiile familiale si persoanele fizice care realizeaza in mod independent activitati economice, conform Legii nr. 300/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

O alta categorie care beneficiaza de credite cu dobanda avantajoasa sunt si somerii care infiinteaza intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau devin persoane fizice care desfasoara independent activitatile economice care au prioritate la obtinerea acestui credit.

Se acorda creditele prevazute de AJOFM si buzoienilor cu varsta pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data, urmand studiile la cursuri de zi in cadrul unei institutii de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata in conditiile legii. Valoarea unui astfel de credit depinde de numarul locurilor de munca nou create si de aportul propriu al solicitantului, pentru fiecare loc de munca acordandu-se suma de 20.000 de lei, fara a se depasi totalul de 1.500.000 lei pentru fiecare beneficiar in parte.

Solicitantii trebuie sa desfasoare activitati in productie, servicii sau turism.

Creditele sunt acordate pe o perioada de maxim trei ani, in cazul celor pentru investitii si poate fi inclusa la cererea solicitantului, o perioada de gratie de pana la 6 luni, in cadrul termenului de rambursare, dar si credite de un an, pentru finantarea stocurilor de materii prime, materiale si obiecte de inventar etc.

Ponderea poate ajunge pana la 75 la suta din valoarea totala a proiectului, iar aportul propriu, cel putin 25 la suta, existand posibilitatea contractarii unui nou credit, odata achitat integral cel accesat anterior.

Prin cauza contractuala, beneficiarii se obliga sa mentina locurile de munca nou create o perioada de cinci ani, dintre acestea 60 la suta trebuind sa fie ocupate de someri inregistrati la AJOFM. De asemenea, beneficiarul creditului este obligat sa mentina raporturile de munca ale persoanelor nou angajate pe o perioada de trei ani de la data incadrarii, precum si a persoanelor angajate deja la data obtinerii creditului. in caz contrar, angajatorul trebuie sa incadreze in termen de 30 de zile alte persoane in locul celor inlaturate, pastrand proportia ceruta.

Dobanda va fi de 25 la suta din cea de referinta stabilita de BNR, iar garantarea creditelor se va realiza conform normelor interne ale BCR.

Un studiu de fezabilitate va sta la baza acordarii de credite, modelul si documentatia necesara fiind puse la dispozitia celor interesati pe suport informatic, compartimentul de creditare al AJOFM Buzau, iar aprobarea si incheierea contractelor vor fi efectuate de banca numai pana la data de 31 decembrie 2007.

Sursa: Opinia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.