Bugetul alocat agriculturii romanesti in 2008 va fi de 11,8 miliarde de lei. Guvernul are planuri mari. Doreste absorbtia integrala a fondurilor europene destinate sectorului agricol, transformarea taranului roman in fermier european si schimbarea la fata a satului romanesc. Numai ca, de la planul pe hartie pana la fapta din realitate, drumul e lung.
Guvernul considera ca suplimentarea fondurilor destinate sectorului agricol cu 13%, comparativ cu sumele alocate in 2007, va schimba fata satului romanesc. Adica, intr-un fel, executivul crede ca va reusi sa cosmetizeze aceasta „fata frumoasa dar batrana”, dupa cum cataloga recent primul ministru agricultura romaneasca.
Premierul Tariceanu doreste ca banii sa nu se mai duca pe subventii, ci pe echipamente, pentru ca fermierul roman sa poata concura cu cel european. Ideea nu e rea, insa una e sa fi agricultor sarac in Romania si alta e sa ai acelasi statut in UE. Insa, mai marele ministrilor mioritici uita ca, tot din sarguinta celor aflati in subordinea sa, fondurile alocate de Comisia Europeana pentru platile directe la hectar ar putea fi reduse cu un sfert. Adica aproximativ 110 milioane de euro, bani care vor trebui scosi de la bugetul de stat si dati agricultorilor.
Directiile vizate pentru 2008 sunt dezvoltarea durabila a sectorului vegetal, a sectorului zootehnic si piscicol, continuarea programului Fermierul, dezvoltarea durabila a silviculturii, investitii pentru imbunatatiri funciare si promovarea exportului. Toate bune si frumoase, doar ca, in timp ce guvernul mizeaza pe o crestere a produsului intern brut pe seama agriculturii, Comisia Europeana si Banca Mondiala au alta parere. Mai mult, asociatiile de producatori ameninta cu proteste.