Termopane finantate european, capusate romaneste

Profitul unui atelier de tamplarie ferestre termopan finantat cu 47.500 euro de Uniunea Europeana se scurge la o firma care livreaza toata materia prima si apoi cumpara la preturi mici intreaga productie.

Primaria Tandarei, institutie ce are obligatia de a supraveghea modul in care atelierul facut in august 2005 din bani europeni functioneaza conform proiectului, sustine ca unicul client pe care Asociatia l-a avut este ADIMAR, o societate ce avea ca profil doar transport de marfuri. Practic, toata materia prima este achizitionata de firma si apoi vanduta Asociatiei.

Muncitorii executa comenzile, iar produsele finite sunt cumparate la preturi foarte mici de aceeasi societate. In acest mod, grosul profitului a luat drumul firmei, in timp ce atelierului i-a ramas pentru anul trecut un castig de numai 39.222 lei. Banii trebuiau distribuiti familiilor de rromi cu venituri mici, dar acest lucru nu s-a facut, in timp ce numarul de angajati rromi a scazut de la 9 in 2005 la numai 6, jumatate fata de conditia impusa de finantator.

Cu o valoare totala de 50.000 euro, din care 47.500 euro parte nerambursabila si 2.500 euro contributia locala a solicitantilor, banii trimisi de Uniunea Europeana au fost cheltuiti pentru cumpararea de utilaje pentru dotarea atelierului. Proiectul presupunea punerea pe picioare a unei afaceri in care sa fie angajati minimum 12 lucratori de etnie rroma, oameni care au fost scolarizati tot pe fonduri nerambursabile pentru a lucra intr-un atelier de realizare de tamplarie termopan.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.