9 mil. dolari de la Banca Mondiala, filtrati prin firmele alesilor din Botosani

Aproape toate licitatiile pentru refacerea infrastucturii judetului cu banii institutiei financiare internationale au fost castigate de societati controlate de mai-marii Botosaniului.

Banii au ajuns la drumuri si alimentari cu apa, dar si in conturile unor firme sprijinite de politicieni sau in buzunarele unor sefi de la Sectia Drumuri Nationale si Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Botosani. Este vorba despre banii Bancii Mondiale si despre Proiectul de Dezvoltare Rurala (PDR), un program de aproape 9 milioane de dolari, care se apropie de finalizare la Botosani si care s-a dovedit o buna oportunitate pentru mai-marii judetului de a-si rotunji veniturile.

PDR a cuprins 45 de obiective in 20 de comune. Potrivit datelor de la Unitatea de Implementare a Proiectului, aproape un sfert din toate proiectarile, mai exact 11, au fost executate de firma Nord Proiect, unde actionar, cu aproximativ 5% din portofoliu, este viceprimarul liberal al municipiului Botosani, Romulus Eram, iar administrator – sotia acestuia, Gabriela Eram. De altfel, Eram a fost si directorul societatii pana ce a dobandit functia de viceprimar. Alte patru proiectari au fost efectuate de Conproiect Aky SRL, firma unde detinator de parti sociale a fost consilierul judetean democrat Cristian Achitei. In 2004, cand au inceput licitatiile pentru proiectare, implicati oficial in activitatea societatii erau sotia si fratele acestuia, Carmen si Daniel Achitei.

Potrivit celor declarate chiar de viceprimarul Eram, in programele finantate de Banca Mondiala se repartizeaza pentru proiectare pana la 8% din suma totala alocata pentru investitie. Cum, in medie, pentru o lucrare s-au distribuit aproape 200.000 de dolari, ar insemna ca pentru fiecare proiectare s-ar fi incasat pana la 15.000 de dolari. Licitatiile pentru desemnarea proiectantului au fost organizate de primarii, iar Romulus Eram sustine ca nici functia administrativa si nici cea politica nu au contat in castigarea atator licitatii.

Nu doar firme in a caror activitate sunt implicati oameni politici au avut de castigat de pe urma PDR-ului finantat de Banca Mondiala la Botosani. Tot comunele au scos la licitatie si dirigentarea lucrarilor din cadrul programului. Sase dintre ele au fost castigate de Mihai Gherasa, fratele sefului Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Botosani. Alte trei dirigentari i-au revenit chiar sefului de la Drumuri Nationale, Vasile Gherasa.

Nici directorul Directiei Judetene de Drumuri si Poduri n-a stat departe de PDR si a dirigentat doua lucrari. Seful SDN sustine ca pentru o dirigentare a incasat numai 0,5%, in timp ce alti colegi ar fi mers si la 1-1,1%. Tinand insa cont de suma medie alocata pentru o lucrare, numai acest 0,5% inseamna insa aproape 1.000 de dolari. Seful de la Drumuri Nationale Botosani sustine ca a indeplinit conditiile prevazute de lege si ca nu este nicio incompatibilitate sau vreun conflict de interese in dobandirea acestor dirigentari.

PDR-ul a mai avut la Botosani si o Unitate de Implementare a Proiectului, care a monitorizat licitatiile. Seful unitatii nu vede nimic in neregula in faptul ca o multime de proiectari si dirigentari au ajuns la firme in care sunt implicati oameni politici, respectiv la drumarii sefi ai judetului.

Aceeasi Unitate de Implementare a Proiectului a organizat o licitatie internationala pentru activitatea de instruire a comunitatilor, care a fost castigata de firma Halcrow din Marea Britanie. Pentru aceasta au ajuns sa lucreze, printre altii, in 2004, Radu Dragus, presedintele PD Botosani, devenit deputat in acelasi an, Dionisie Arustii, fost inspector-sef al Inspectoratului Judetean in Constructii, Eugen Graur, inginer sef al SDN Botosani. Ei au fost platiti cu 30-60 de dolari pentru fiecare zi de lucru.

Printre cei care i-au instruit pe primari se numara si consilierul judetean Cristian Achitei si sotia acestuia. Dupa ce primarii au invatat de la ei ce si cum trebuie facut in cadrul proiectului, au organizat licitatii pentru proiectari. La acestea au participat si Conproiect Aky SRL, unde detinator de parti sociale era fratele consilierului, iar bilantul contabil il semna sotia consilierului si a si castigat cateva.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.