Romania stagneaza in topul competitivitatii

Romania ocupa locul 74 din 131 in topul global al competitivitatii economice pentru perioada 2007-2008. Principalele dezavantaje competitive sunt transparenta deciziilor guvernamentale si calitatea infrastructurii rutiere. Intre dezavantajele competitive se mai numara si protectia drepturilor actionarilor minoritari, risipa cheltuielilor publice, rata de economisire sau intensitatea competitiei locale.

Criteriile analizate de FEM la realizarea clasamentului sunt grupate in trei categorii mai ample, care se refera la aspecte economice generale, gradul de inovare si complexitatea mediului de afaceri si factorii de stimulare a eficientei economice.

Romania a obtinut un punctaj de patru puncte, calculat pe o scara de la unu la sapte, consemneaza Raportul Competitivitatii Globale 2007-2008, publicat, ieri, de Forumul Economic Mondial (FEM), partener al Grupului de Economie Aplicata (GEA). In 2006, la realizarea raportului au fost incluse 122 de tari.

Avantajele competitive ale Romaniei se refera mai ales la datoria publica, calitatea educatiei tehnice sau durata procedurilor necesare pentru lansarea unei afaceri. GEA arata ca Romania se plaseaza in categoria economiilor bazate pe investitii, unde factorii determinanti ai competitivitatii tin de educatie, nivelul competitiei interne, piata muncii, piata financiara, pregatirea tehnologica si dimensiunile pietei.

Dintre tarile UE, Romania ocupa locul 26 din 27, urmata doar de Bulgaria. Anul acesta, prima pozitie in ierarhia celor mai competitive state o ocupa SUA, urmate de Elvetia, in urcare cu patru pozitii fata de anul trecut, si Danemarca. FEM a realizat si un indice al competitivitatii mediului de afaceri, Romania ocupand locul 73 din 127 de tari incluse in clasament, cele mai importante probleme fiind nivelul fiscalitatii, legislatia fiscala, coruptia, infrastructura insuficient dezvoltata, dar si instabilitatea politica.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.