Statiunile montane moderne cu bani europeni

Primarul comunei Ceahlau, de care apartine statiunea Durau, are un proiect pentru o partie de schi lunga de 2.000 de metri. Este vorba de un parteneriat incheiat cu cei de la Consiliul Judetean. Studiul de fezabilitate este gata deja si se astepta fondurile de post-aderare de la Minister pentru a o putea amenaja.

Si la Vatra Dornei se va face o noua partie. Aceasta va avea 1.200 de metri, zapada artificiala, nocturna, instalatie pe cablu si parcari. Primarul din Vatra Dornei, Constantin Hutanu s-a miscat repede si a accesat pentru toate acestea peste 2 milioane de euro din fondurile Phare.

Pana ce partia va fi amenajata sunt disponibile celelalte trei, toate cu instalatii pe cablu, dar fara nocturna. Incepatorii au parte de o partie de 150 de metri, iar cei mai experimentati doua partii, una cu o lungime de 3.600 de metri, iar cealalta de 1.200 de metri.

In statiunea Arieseni, situata la granita dintre judetele Alba si Bihor, anul trecut nu a fost deschisa decat o partie de schi. Pentru sezonul care urmeaza, se vor mai deschide si celelalte doua, care au necesitat lucrari de reamenajare. Sezonul 2007-2008 se va deschide cu doua partii, una de 400 de metri, iar cealalta de 1.200 de metri. Amandoua sunt functionabile, cu teleschi si nocturna.

La 31 de kilometri de Targu Jiu se afla localitatea Ranca, nedeclarata inca statiune turistica. In pofida acestui fapt, Ranca este preferata pe timpul iernii mai ales de olteni si straini. Constantin Panescu, proprietarul unei cabane spune ca in aceasta zona sunt 500 de cabane private cu aproximativ 4.000 de locuri de cazare. Printre strainii care schiaza pe aceste partii sunt cehi, germani, francezi si polonezi, care si-au facut un obicei in a frecventa aceste locuri.

Cei interesati vor avea parte de doua partii de schi. Cu lungimi de 600 si respectiv 500 de metri, amandoua au teleschi, insa doar prima are nocturna. Ultimul teleschi a fost instalat aici in 2003. Pentru viitor, administratorul Catalin Mitroi spune ca va fi amenajata o partie speciala pentru copii, cu o lungime cuprinsa intre 400 si 500 de metri.

La Muntele Mic din judetul Caras-Severin exista trei partii de schi, iar una dintre ele este iluminata. Nu exista decat un singur telescaun, care asigura accesul pe doua partii.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.