Romania, la un pas de activarea clauzei de salvgardare pe sanatate animala

Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ar putea fi periclitata de lentoarea cu care se misca unii functionari ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. A fost gasit un document prin care Robert Madelin, director general al Departamentului de Sanatate si Protectia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene, il avertizeaza pe Lazar Comanescu, reprezentantul roman la UE, de acest fapt. Comisia Europeana sustine ca Romania este singura tara ce nu a trimis la UE planul de masuri privind protectia animalelor si a operatiunilor derivate. Somatia europeana spune ca respectiva clauza de salvgardare va fi activata intr-o luna de la primirea avertismentului respectiv. Culmea, presedintele ANSVSA nu stia nimic despre somatia trimisa de Uniune.

La sfarsitul lunii octombrie a mai iesit la iveala o dovada a faptului ca armata de functionari din cadrul ANSVSA primeste salarii de pomana. Un inalt oficial al Comisiei Europene a fost nevoit sa atraga atentia, pe motiv ca suntem singura tara membra care nu am trimis documentatia solicitata la capitolul protectie animala. Dupa primul avertisment, gluma s-a ingrosat, iar acum Romania este amenintata cu activarea unei clauze de salvgardare.

Pe 24 octombrie 2007, la cabinetul reprezentantului permanent al Romaniei la Uniunea Europeana, Lazar Comanescu, a sosit scrisoarea. Acolo se spune ca in concordanta cu articolul 25 din regulamentul Consiliului referitor la protectia animalelor pe timpul transportului si a operatiunilor conexe, statele membre UE sunt obligate sa comunice Comisiei, pana cel tarziu pe 5 iulie 2006, masurile luate in acest sens. Pana in acest moment, Comisia nu a primit niciun fel de informatie din partea Romaniei. In cazul in care nu se va trimite un raspuns in cel mult o luna de zile, sau raspunsul va fi nesatisfacator, Comisia isi rezerva dreptul de a propune sanctionarea conform articolului 226 din Tratatul de instruire a Comunitatii Economice Europene.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.