Modul de utilizare a fondurilor de la UE, mai important decat gradul de absorbtie

Principala problema cu care se va confrunta Romania in perioada urmatoare va fi utilizarea eficienta a celor 25 de miliarde de euro proveniti din instrumentele structurale. Modul in care sunt utilizati acesti bani este mult mai important decat gradul de absorbtie.

David Sweet, responsabil pentru Romania din cadrul Directoratului General pentru Politica Regionala a Comisiei Europene, a atras atentia ca, in lispa unei strategii pe termen lung si a unei dezvoltari sustenabile, aceste fonduri pot „disparea”, in sensul ca nu vor avea nici un impact asupra dezvoltarii.

Unii dintre factorii care pot duce la esecul politicii de dezvoltare regionala si coeziune sunt lipsa dialogului, piedicile administrative, lipsa participarii societatii civile, proces decizional greoi.

La acestea se adauga lipsa personalului calificat si cu experienta in implementarea proiectelor europene si expertilor in evaluarea proiectelor. „Fara aptitudini si know-how Romania risca sa se transforme intr-o economie de tip colonial. Competitivitatea este singura sansa pentru succesul pe termen lung” a precizat oficialul european.

Specialistii romani sustin si ei aceasta idee si cred ca mai periculoasa decat lipsa de absorbtie a fondurilor structurale este folosirea ineficienta a banilor.

„Nu trebuie sa accesam fonduri structurale doar de dragul de a accesa fonduri europene” a declarat Razvan Cotovelea, director general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar.
Acesta a adaugat ca proiectele finantate din fonduri structurale trebuie sa contribuie la dezvoltarea economica, fie ca sunt implementate de autoritati sau de agenti economici.

Romania se afla pe locul al doilea in Europa, dupa Austria in ceea ce priveste aprobarea programelor operationale la 6 luni de la inceperea negocierilor, conform unui clasament al Comisiei Europene.

Avand in vedere ca oficialii europeni credeau ca nu exista nici o sansa ca sa fie aprobat vreun program pana la sfarsitul acestui an, reprezentantii Comisiei au inceput sa fie putin mai optimisti in ceea ce priveste soarta fondurilor structurale. Povara cade astfel pe umerii Agentiilor de Dezvoltare Regionala care trebuie sa incurajeze dezvoltarea durabila.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top