Ce fonduri europene exista si cum pot fi ele accesate

Comisia Europeana a propus de curand o serie de masuri vizand utilizarea mai eficienta a fondurilor europene pentru cercetare, inovatie si coeziune, intre care elaborarea pana la sfarsitul acestui an a unui ghid practic de finantare pentru institutele de cercetare si organizarea unor schimburi periodice de experienta intre institute, cei implicati in cercetare-inovatie si factorii de decizie in materie de dezvoltare regionala.

Imbunatatirea schimbului de informatii cu autoritatile nationale si regionale, astfel incat acestea sa stie unde ajung finantarile europene acordate in domeniul cercetarii si inovatiei, este esentiala pentru ca institutele interesate sa poata beneficia de sprijin din partea autoritatilor nationale si locale.

Un rol important in eficientizarea modului de utilizare a fondurilor europene pentru cercetare, inovatie si coeziune il joaca si statele membre. Reprezentantii statelor membre in principalul organism european consultativ in domeniul stiintific CREST au elaborat deja un raport referitor la „modul in care se poate ajunge la o mai buna coordonare in utilizarea Programului Cadru si a fondurilor structurale pentru a sustine cercetarea si dezvoltarea” – un document care ofera indicatii generale privind accesarea fondurilor europene in acest domeniu.

Tot pentru a sustine cercetarea si inovatia in Europa, Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii (BEI) au lansat impreuna, la inceputul lunii iunie, o noua facilitate de finantare prin impartirea riscurilor (RSFF). Acest nou instrument va facilita accesul la finantare pentru initiatorii proiectelor de cercetare si inovare, care, de regula, se confrunta cu mai multe dificultati in accesarea de finantare decat sectoarele traditionale de afaceri, din cauza nivelului relativ ridicat al nesigurantei si riscului aferente acestor activitati.

RSFF, parte a celui de al 7-lea Program Cadru pentru cercetare al Uniunii Europene (PC7) si al Programului pentru cercetare si inovare al Bancii Europene de Investitii, va acoperi partial riscurile financiare asumate de BEI cand finanteaza activitati in acest domeniu. Contributia de cate un miliard de euro din partea PC7 si BEI va contribui la deblocarea altor finantari in valoare de miliarde de euro pentru acest domeniu.

Pentru ca Uniunea Europeana sa poata sustine dezvoltarea economica si sociala a tuturor statelor membre, utilizarea intr-o maniera coerenta a diferitelor surse de finantare este esentiala. Intr-un document de strategie prezentat pe 10 septembrie, Comisia Europeana propune autoritatilor nationale si regionale cateva directii in care ar trebui sa-si concentreze eforturile pentru interconectarea eficienta a programelor politicii de coeziune cu programele de finantare pentru cercetare si inovatie oferite de la bugetul comunitar prin Programul-Cadru pentru Cercetare si Dezvoltare Tehnologica (PC7) si Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare (CIP).

Prezentand caile prin care isi propune, la randul sau, sa stimuleze utilizarea cat mai eficienta a acestor fonduri, Comisia Europeana cheama statele membre si regiunile sa-si asume si ele un rol major in acest sens si promoveaza cooperarea intre autoritatile nationale si cele regionale in cadrul programelor de finantare oferite de Uniunea Europeana pentru domeniul cercetarii si pentru dezvoltare regionala.

Regiunile care doresc sa-si foloseasca potentialul in materie de cercetare si inovatie pentru a stimula cresterea economice au la dispozitie o serie de programe de finantare, si anume:

– Instrumentele politicii europene de coeziune – Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul Social European (FES) – care permit investitia in cercetare si inovatie in baza Cadrelor Nationale Strategice de Referinta. Aceasta posibilitate de investitie este oferita prin intermediul Programelor Operationale Regionale (POR) si al Programelor Operationale Sectoriale (POS) si ajuta la atingerea obiectivelor Agendei Lisabona.

– Programul-Cadru de Cercetare si Dezvoltare Tehnologica (PC7), indeosebi actiunile menite sa dezvolte capacitatea anumitor regiuni („Potential de cercetare”) si finantarea europeana pe regiuni („Regiuni ale cunoasterii „). Participarea in cadrul celui de-al saptelea Program Cadru este deschisa unei game largi de organizatii si persoane – universitati, centre de cercetare, corporatii multinationale, IMM-uri, administratii publice, persoane fizice din orice parte a lumii.

PC7 cuprinde cinci programe specifice, si anume: Cooperare (care faciliteaza colaborarea intre industrie si mediul academic pentru a obtine dominarea in zonele tehnologice cheie); Idei (care sprijina cercetarea de baza la frontierele stiintei, implementata de Consiliul European de Cercetare); Oameni (care sprijina mobilitatea si dezvoltarea carierei atat pentru cercetatorii din Europa, cat si pentru cei din afara ei); Capacitati (care ajuta dezvoltarea capacitatilor de care are nevoie Europa pentru a deveni o economie infloritoare, bazata pe cunoastere); Cercetare nucleara (Programul Euratom, care dezvolta capacitatile de fisiune si fuziune nucleara ale Europei).

– Programul Cadru pentru Competitivitate si Inovare (CIP), care sustine intreprinderile si activitatile intreprinzatorilor.

Utilizarea eficienta a oportunitatilor puse la dispozitie regiunilor pentru dezvoltarea lor prin cercetare si inovatie este foarte importanta. Tot atat de importanta este insa coerenta in utilizarea instrumentelor de finantare destinate cercetarii si dezvoltarii.

La nivel european, Comisia a luat masuri pentru a se asigura ca, in pofida unor abordari diferite – din punct de vedere tematic sau la nivel regional – programele puse la dispozitie pot fi folosite in scopul atingerii acelorasi obiective, respectiv, crestere economica si o mai buna ocupare a fortei de munca. Un prim pas care va facilita acest lucru este alinierea termenelor-limita ale diferitelor programe (2007-2013).

In sprijinul celor interesati sa acceseze fonduri europene pentru cercetare si dezvoltare incearca sa vina si Grupul informal al birourilor de legatura pentru domeniul cercetarii, tehnologiei si dezvoltarii (IGLO, Informal Group of RTD Liaison Offices), o organizatie non-guvernamentala neoficiala care se ocupa, printre altele de match-making in PC7. Cei interesati de parteneriate in diferite consortii pentru accesarea fondurilor PC7 pot gasi prin intermediul IGLO organizatii care urmaresc obiective similare. Pe site-ul organizatiei http://www.iglortd.org pot fi gasite informatii si stiri despre oportunitatile de finantare din cadrul PC7, precum si despre mediul de cercetare-dezvoltare din Uniunea Europeana.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top