Cooperare Romano-Ungara in domeniul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler, impreuna cu secretarul de stat pentru Tehnologia Informatiei, Zoltan Somodi, au luat parte la Sibiu, la sedinta comuna a guvernelor roman si ungar. Cu acest prilej, ministrul Iuliu Winkler, si secretarul de stat din Ministerul Economiei si Transporturilor din Ungaria, Garamhegyi Abel, au semnat Protocolul privind instituirea Programului Strategic Romano – Ungar de Cooperare in Domeniul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Acest protocol a fost elaborat pornind de la obiectivele Initiativei 2010, de incurajare a dezvoltarii economiei digitale, de favorizare a cresterii societatii informationale si multimedia si tinand seama ca Romania si Republica Ungara sunt state membre ale Uniunii Europene, cu posibilitatea de a utiliza fondurile structurale si de a participa la programele comunitare.

Colaborarea interguvernamentala romano-ungara este o continuare a rezultatelor Memorandumului de intelegere intre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) din Romania si Ministerul Informaticii si Comunicatiilor din Republica Ungara privind cooperarea in domeniul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, care a fost semnat la Budapesta in 14 ianuarie 2005.

In vederea dezvoltarii relatiilor inter-institutionale in conformitate cu Memorandumul, partile implicate au convenit asupra elaborarii Programului Strategic Romano – Ungar de Cooperare in Domeniul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Astfel, fiecare institutie publica, companie sau institutie non-guvernamentala interesata va putea deveni partener in orice proiect continut in Program. Documentul contine domenii de cooperare in comunicatii, securitatea informatiei, e-guvernare, e-learning, cercetare si dezvoltare, decalajul digital, cooperarea in afaceri si retelele e-comunitate.

Programul va avea urmatoarea structura: analiza generala a sectorului IT&C din Romania si Ungaria, analiza cooperarii anterioare, analiza SWOT, strategia – cu obiective generale si specifice, respectiv domenii prioritare, portofoliul de proiecte, analiza potentialelor fonduri si resurse in vederea finantarii implementarii proiectelor.

Partile romana si ungara vor finaliza Programul pana la data de 31 martie 2008, conlucrand pentru crearea unui portofoliu de proiecte comune, sub coordonarea Grupului de lucru in domeniul informaticii din cadrul Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica intre Romania si Republica Ungara. Grupul de lucru va evalua procesul de implementare a Programului strategic si va face sugestii de modificari.

Parteneriatul romano-ungar va incuraja si va promova cooperarea dintre experti in privinta celor mai bune practici din domeniul dezvoltarii si asigurarii comunicatiilor in banda larga si evaluarea noilor tehnologii rentabile. De asemenea, vor fi organizate periodic sesiuni de consultare privind reglementarile din domeniul IT&C, cu participarea autoritatilor nationale relevante din domeniul comunicatiilor.

Protocolul, semnat la Sibiu pe 14 noiembrie 2007, va intra in vigoare odata cu incheierea procedurilor legale de colaborare dintre parti.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.