Banii pentru canalizari, nefolositi

Locuitorii din 13 orase au puncte de colectare a gunoaielor. Cu toate ca Uniunea Europeana ne-a dat 156 milioane de lei pentru deseuri si canalizari, autoritatile au cheltuit numai 14% din fonduri.

Ministerul Mediului a incheiat ieri un nou program PHARE prin care 13 localitati au primit finantare pentru programe de colectare a deseurilor.

Fiecare proiect a primit sume cuprinse intre 300.000 euro si 1 milion de euro. “In total am aprobat 76 de proiecte pentru gestionarea deseurilor in opt dintre cele sapte regiuni”, a declarat Daniela Toparceanu, director de la Ministerul Mediului. Cu toate acestea, numai 14% din banii alocati canalizarilor au fost folositi.

In cadrul proiectului, autoritatile locale si-au facut harti pentru deseuri, prin care au fost stabilite locurile unde pot fi amplasate depozite sau alte instalatii de gestiune a deseurilor.

Cu toate acestea, Ministerul Mediului arata ca autoritatile locale din Romania nu au putut face proiecte decat pentru 14 la suta din banii de mediu, alocati in 2007 pentru managementul deseurilor, retelele de apa si canalizare.

Astfel, primarii si consilierii locali din Romania nu au putut cheltui decat 21 milioane de lei pe proiecte de acest gen in acest an. Ministerul Mediului informeaza ca restul de bani care ar fi putut fi accesati pe astfel de proiecte de administratiile locale, peste 135 milioane de lei, au ramas necheltuiti.

Lucrarile sunt importante atat pentru modernizarea comunitatilor locale, cat si pentru conformarea Romaniei cu directivele europene din domeniul gospodaririi apelor, domeniu in care, potrivit Ministerului Mediului, Romania trebuie sa investeasca, in urmatorii 10 ani, 18 miliarde de euro.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.