Cinci proiecte SAPARD au pierdut finantarea

Cinci proiecte din judetul Neamt care au obtinut finantare prin programul SAPARD au fost anulate. Motivele principale sint nerespectarea solutiilor tehnice sau a prevederilor contractuale. Oficialitatile spun ca nu au existat fraude, ci doar nereguli care au condus la rezilierea contractelor.

Cinci beneficiari din judetul Neamt au pierdut finantarea obtinuta prin programul SAPARD. Motivele rezilierii proiectelor tin de nerespectarea din partea beneficiarilor a prevederilor contractuale, a solutiilor tehnice sau probleme care tin de obtinerea cofinantarii.

Printre beneficiarii ale caror proiecte au fost reziliate se numara: SC Transforestcom (proiect pentru realizare pensiune agroturistica – investitie noua in satul Bicaz-Chei), SC Arin Travel (pentru constructie pensiune turistica „Doina”, in satul Viisoara, comuna Alexandru cel Bun), PFA Agapie Minodora (pensiune turistica rurala prin amenajare locuinta existenta in satul Dolhesti, comuna Pipirig), SC Voiajorul (pensiune turistica „Voiajorul”, in satul Stejaru, comuna Pingarati) si SC Vaniroma (constructie si dotare sectie prelucrare plante medicinale si aromatice, in comuna Horia).

Ultimele doua proiecte au fost reziliate in 2007, iar celelalte in 2006. Costurile totale eligibile ale cererilor de finantare depasesc suma de 700.000 de euro. De exemplu, numai proiectul pentru constructia sectiei din Horia avea un cost eligibil de 199.000 de euro.

Conform reprezentantilor Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), decizia de reziliere a unui proiect SAPARD se stabileste ca urmare a descoperirii a unor neregularitati sau ca urmare a constatarii unor cheltuieli neeligibile, care nu respecta conditiile de finantare. „Inainte de a lua masurile pentru rezilierea contractului, APDRP poate suspenda platile ca o masura de precautie, fara o avertizare prealabila. In cazul incalcarii de beneficiar a contractului cadru, APDRP va inceta executarea contractului.

In acest caz, APDRP va solicita inapoierea sumelor deja platite in cadrul contractului si va aplica beneficiarului penalitati in procentul stabilit conform dispozitiilor legale in vigoare. Cu toate acestea, nu a existat nici un caz de proiect SAPARD in care sa fi fost inregistrate fraude, ci doar nereguli”, a precizat Laurentiu Musat, sef Serviciu Relatii Mass-Media din cadrul APDRP.

Sursa: Ziarul de Roman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top