Razboi total intre expertii contabili si consultantii fiscali

Un conflict care mocneste de mai mult timp intre expertii contabili si consultantii fiscali a luat amploare in ultimele zile.

Motivul principal este disocierea activitatilor de consultanta fiscala de cele care tin de contabilitate. Expertii contabili protesteaza impotriva a doua ordonante de urgenta recente care reglementeaza noile delimitari.

Membrii filialei constantene a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) spun ca autoritatile de la Bucuresti nu misca un deget pentru a le apara integritatea profesionala.

Motivul nemultumirii expertilor contabili este legat de cele doua ordonante de guvern (OUG 75/1999 si OG 71/2001 – n.r.) care reglementeaza aceasta profesie si care au fost intens contestate inca de la promulgare.

Contabilii spun ca cele doua acte normative contin prevederi neconstitutionale pentru aceasta meserie, care a fost impartita â??abuzivâ?? si fara vreun temei legal sau de alta natura in doua segmente: auditul financiar si consultanta fiscala.

Intr-un comunicat dat publicitatii zilele trecute se arata ca: â??Precizam ca art. 6 lit. (e) din O.G. nr. 65/1994, potrivit caruia expertii contabili puteau executa si lucrari cu caracter fiscal, a fost, in mod expres, abrogat prin art. 26 din O.G. nr.71/2001, act normativ ulterior si care reglementeaza profesia consultantului fiscal ca profesie libera, distincta de celelalte, cu un statut clar si bine conturatâ??.

La nivel local, conducerea CECCA Constanta a decis sa porneasca o actiune in justitie pentru apararea profesiei de contabil, decizie care urmeaza sa fie comunicata la Conferinta Nationala CECCAR de la Bucuresti, care va avea loc in aceasta luna.

Expertii contabili de la Constanta spera ca exemplul lor sa fie urmat si de membrii CECCA din alte judete ale tarii.

Picatura care a umplut paharul a fost ultima circulara semnata de expertul contabil Constantin Vaduva, in numele Camerei Consultantilor Fiscali (CCF), care anunta sanctiuni penale pentru membrii CECCAR care efectueaza activitati de consultanta fiscala fara autorizatia CCF.

Expertii contabili sunt incurajati de Marin Toma, presedintele Biroului Permanent al Consiliului Superior CECCAR, sa isi desfasoare activitatea in continuare, asa cum au facut-o si pana acum.

Toma le-a solicitat, in mod expres, membrilor Corpului sa ignore circulara, pe care a caracterizat-o drept un gest de intimidare, si sa continue sa desfasoare toate activitatile prevazute in Regulamentul republicat in O.G. nr.65/1994, redata si in Hotararea Consiliului Superior nr. 115.

Expertii contabili constanteni sunt nemultumiti de neconstitutionalitatea anumitor prevederi din O.U.G. nr. 75/1999, privind activitatea de audit si a O.G. nr. 71/2001, privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala inca din luna februarie a acestui an, cand cele doua acte normative au fost publicate in Monitorul Oficial.

Membrii organizatiei constantene, impreuna cu filiala Harghita, au inaintat, in primavara acestui an, un memoriu catre Biroul Permanent al Consiliului Superior al CECCAR, prin care dezaprobau â??incalcarea flagranta a unor drepturi constitutionaleâ??.

Memoriul prevede angajarea de catre CECCAR a unui cabinet de avocatura care sa intreprinda toate actiunile necesare in vederea redobandirii drepturilor confiscate expertului contabil.

Atunci, expertii contabili au luat in calcul initierea unui protest adresat atat Guvernului Romaniei, initiatorul celor doua ordonante dezavuate de contabili, cat si Parlamentului Romaniei, unica autoritate publica legiuitoare a tarii, care a adoptat prin lege ordonantele.

Expertii contabili cer revenirea la drepturile prevazute de art. 6 al O.G. nr. 65/1994, care stipula ca, prin aceasta profesie, se pot executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:

– tinerea sau supravegherea contabilitatii si intocmirea sau verificarea si certificarea bilantului contabil;

– acordarea asistentei privind organizarea si tinerea contabilitatii;

– efectuarea de analize economico-financiare;

– audit financiar-contabil si evaluari patrimoniale;

– efectuarea de expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege;

– executarea altor lucrari cu caracter financiar-contabil, fiscal, de organizare administrativa si informatica;

– indeplinirea, potrivit dispozitiilor legale, a atributiilor prevazute in mandatul de cenzor la societatile comerciale.

Sursa: Financiarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top