Cea mai mare banca din Europa se orienteaza catre pietele emergente

HSBC, cea mai mare banca din Europa, ar putea lansa in curand un fond de investitii de 300-500 milioane de dolari, orientat catre pietele emergente aflate intr-un stadiu incipient de dezvoltare, categorie in care este inclusa si Romania.

Investitorii care vor sa repete succesul inregistrat pe pietele emergente traditionale se reorienteaza acum catre pietele de frontiera, cu risc mai ridicat, dar si randamente mai mari, a declarat Christian Deseglise, seful departamentului international pentru pietele emergente din cadrul HSBC.

„Ideea este sa ne orientam catre noua generatie de economii emergente, acele economii care ar putea deveni, peste 10 ani, noua Malaysia, noua Coreea sau noua Brazilia, si sa le prindem intr-un stadiu incipient de dezvoltare”, a afirmat Deseglise.

Printre potentialele piete-tinta se numara Romania, Kazahstan, Vietnam, Ucraina, Bulgaria, Ghana, Nigeria, Columbia si Peru, precum si tarile cu un standard de viata ridicat, dar unde pietele de capital sunt slab dezvoltate, precum Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Kuweit. „Ceea ce am observat in ultimii 10 ani pe pietele emergente se muta acum catre pietele de frontiera.

Astfel, exceptand cazul in care te gandesti ca India si China nu vor mai creste si nu vor mai avea nevoie de marfuri din strainatate, ca globalizarea s-a incheiat si ca protectionismul se va intensifica, aceste piete ar trebui sa inregistreze mai departe performante bune”, a adaugat oficialul HSBC. Potrivit lui Deseglise, exista mult potential pentru recuperarea decalajului fata de tarile mai dezvoltate, intrucat aceste piete pornesc de la un nivel mai scazut.

Lista este insa limitata la tarile unde pietele sunt suficient de dezvoltate pentru a primi investitii, criteriu care exclude regiuni extinse din Africa. Un fond de investitii pe o piata de frontiera necesita o administrare activa, care sa reactioneze rapid la schimbari, avand o misiune dificila in ceea ce priveste selectarea unui grup de sectoare cu evolutii avantajoase in orice moment al anului, a mai spus Deseglise, cu mentiunea ca el favorizeaza titlurile asociate sectorului de infrastructura de transport, precum companiile de ciment, sectorului de consum si celui bancar.

Cu toate ca pietele de frontiera presupun mai multe riscuri, acestea beneficiaza de un grad scazut de corelare la fluctuatiile pietei internationale de capital, reprezentand astfel un punct de interes pentru investitorii care vor sa aiba un portofoliu echilibrat din punctul de vedere al riscului.

„In prezent, numarul de fonduri existente pe aceste piete este limitat. Cateva institutii se gandesc sa lanseze astfel de vehicule, printre care si noi”, a precizat reprezentantul HSBC.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top