Pretul urias al autostrazii, dictat de firma consultanta

Compania Search Corporation a stabilit pretul unui kilometru de autostrada pe tronsonul Comarnic – Brasov, prin studiul de fezabilitate, la 25.000.000 de euro.

Licitatia pentru tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov, programata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) pentru 24 decembrie, continua sa ridice semne de intrebare.

Reprezentantii Search Corporation, firma care a intocmit studiul de fezabilitate pentru intreaga autostrada Bucuresti – Brasov, sustin ca pretul tronsonului de autostrada Comarnic – Brasov ar putea ajunge la 25 de milioane de euro pe kilometru. Motivul este simplu: valoarea constructiei a fost estimata prin proiectul intocmit de Search Corporation la 1,5 miliarde de euro.

CNADNR a scos la licitatie sectiunea Comarnic – Brasov a autostrazii Bucuresti Brasov, iar pretul unui kilometru de sosea ar putea ajunge la 20 de milioane de euro.

Spre deosebire de alte tari europene, precum Croatia – unde pretul unui kilometru de autostrada construit in zona muntoasa a costat intre sapte si opt milioane de euro, Romania plateste in continuare sume uriase pentru constructia de drumuri.

Aceste preturi foarte mari sunt stabilite prin studiile de fezabilitate intocmite de companiile de proiectari. In cazul autostrazii Bucuresti – Brasov, inclusiv pentru tronsonul Comarnic – Brasov, pretul a fost stabilit de firma Search Corporation.

Vlad Chiotan, vicepresedinte al Search Corporation, a declarat ca valoarea totala a autostrazii Bucuresti – Brasov va ajunge la 2,8 miliarde de euro.

Intrebat cum se face ca, in 2004, pe studiul facut de Search Corporation pretul pentru tronsonul Comarnic – Brasov era estimat la 10 milioane de euro, Vlad Chiotan sustine ca materialele de constructii mai scumpe si preturile terenurilor au umflat sumele. Vicepresedintele Search Corporation a declarat ca nu stie cat a incasat compania pe care o reprezinta de la stat pentru studiul de fezabilitate al autostrazii Bucuresti – Brasov. Mihai Iuga, director tehnic in CNADNR, a declarat ca proiectul a costat trei milioane de euro.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.