Curtea de Conturi a descoperit nereguli la acordarea subventiilor

Curtea de Conturi a finalizat prima parte a controlului efectuat in ultimele doua luni la SC CET Iasi SA. Controlul a vizat modul de acordare a subventiilor pentru caldura si pentru achizitionarea de combustibili de la bugetul de stat, precum si modul in care a fost evidentiat si inventariat patrimoniul termocentralei. Au fost finalizate numai verificarile privind acordarea subventiilor.

Astfel, s-a constatat ca in anul 2003 termocentrala ieseana a primit de la bugetul local nejustificat subventii pentru acoperirea diferentei dintre pretul national de referinta si pretul de productie al gigacaloriei in valoare de 5.223.660.000 lei.S-a constatat ca termocentrala nu a prezentat documente care sa justifice plata subventiei. O problema similara a fost descoperita si atunci cand s-au platit subventiile pentru anul 2006 si, de asemenea, suma de 4.567.472 RON a fost restituita bugetului in timpul controlului.

De altfel, s-a mai constatat ca in ultimii ani, SC CET Iasi SA nu a inregistrat la capitolul venituri ajutoare de stat in valoare de 7.258.468 RON, primite pentru a preveni cresterea preturilor la combustibil. Abaterea a fost remediata in timpul controlului. In ceea ce priveste patrimoniul, s-au putut trage de asemenea cateva concluzii. In primul rand, termocentrala nu a inventariat toate investitiile in curs de executie.

Valoarea investitiilor neinventariate este de 21.126.660 RON. S-a mai constatat ca impotriva legii, SC CET Iasi SA nu a inventariat bunurile imobile aflate in domeniul public al Consiliului Local pe care le foloseste pentru desfasurarea activitatii. In timpul controlului, sefii societatii au promis ca vor remedia toate abaterile constatate.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.