Romania da piept cu banii europeni

Chiar daca programele necesare absorbirii fondurilor europene aprobate, urmeaza cea mai grea etapa a finantarilor comunitare: cheltuirea banilor.

Lupta pentru banii europeni se va da incepand de anul acesta. La un an de la aderarea la Uniunea Europeana, avem aprobate toate programele prin care fondurile structurale si de coeziune in valoare de 19,7 miliarde de euro pot intra in Romania. Pe 12 iulie a fost semnat cel mai important document, Cadrul Strategic National de Referinta, iar dupa aceasta data au fost aprobate de Comisia Europeana si cele sapte programe operationale, gestionate de ministere (autoritati de management).

In Romania au intrat in anul 2007 fonduri europene in valoare de 1,7 miliarde de euro, insa cea mai mare parte din acesti bani sunt fonduri de preaderare. Doar aproximativ 600 de milioane de euro reprezinta fonduri structurale. Aceasta suma a reprezentat un avans pentru proiecte europene, multe dintre ele fiind proiecte mari de infrastructura, pregatite cu finantari din fonduri PHARE.

In urmatorii sase ani, Romania are sansa sa absoarba 19,7 miliarde de euro – bani europeni din fondurile structurale si de coeziune. La aceasta suma se adauga cofinantarea nationala de 5 miliarde de euro, ce cuprinde atat bani de la bugetul de stat si bugetele locale, cat si banii firmelor ce pot obtine finantari pentru proiectele lor. Pentru a putea absorbi cat mai mult din acesti bani, atat companiile, cat si autoritatile publice vor avea nevoie de consultanti care au experienta si stiu sa intocmeasca proiecte. Cererea pentru acest tip de experienta va creste in 2008, odata cu demararea in forta a programelor de fonduri structurale.

Chiar daca in acest moment in piata nu sunt foarte multi consultanti, odata cu cresterea cererii va exista si o oferta mai bogata.

Companiile, administratiile publice locale, ONG-urile care doresc sa-si finanteze proiectele din bani europeni vor trebui sa urmeze cativa pasi. Dupa ce se decid unde se incadreaza proiectul lor, vor intocmi un plan de afaceri, care sa cuprinda o estimare realista a costurilor si a perioadelor necesare pentru realizarea etapelor proiectului. Apoi gasesc sursele de cofinantare, care pot fi banii proprii sau imprumuturi de la banci. Dupa procedurile de achizitie publica pentru studiile de fezabilitate, cand este nevoie de ele (in cazul proiectelor de constructii), trebuie obtinute avizele si permisele necesare.

Abia dupa aceste etape poate fi completata cererea de finantare. Aprobarea acesteia poate dura pana la trei luni, iar banii pentru proiect vor ajunge la beneficiar sub forma de decont. Aceasta inseamna ca, indiferent de procentul din proiect acoperit de banii europeni, toti beneficiarii au nevoie de o suma cu care sa inceapa derularea proiectului pana isi primesc banii inapoi.

Consultantii din domeniu vor fi din ce in ce mai cautati anul viitor, odata cu startul pentru depunerea proiectelor pe programele operationale.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top