Timis: Proiect privind responsabilizarea institutiilor publice

„Transparenta in interes comunitar – proiect pentru cresterea gradului de responsabilizare si transparentizare a institutiilor publice din judetul Timis” este titlul unei noi initiative ce va fi derulate de Centrul Euroregional pentru Democratie (CED) pana pe
30 septembrie 2008.

Alaturi de partenerii sai, Prefectura Timis, Asociatia Microregionala Banat, Ripensia de Dezvoltare a Localitatilor, Asociatia Comunitara Telecentru Traian Vuia si Asociatia Timis Torontal, CED sustine cresterea transparentei si responsabilizarii reprezentantilor institutiilor administratiei locale din trei zone pilot ale judetului Timis, prin intarirea rolului de monitor eficient al organizatiilor neguvernamentale din judet.

Proiectul se adreseaza ONG-urilor, primariilor si consiliilor locale si cetatenilor din 25 de localitati din jud. Timis, cu puncte focus Deta pentru zona de sud, Jimbolia pentru est si Traian Vuia pentru vest.

In cadrul proiectului se va realiza o monitorizare si o evaluare a modului de aplicare de catre autoritatile publice locale a Legii 350 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitati nonprofit de interes local, a Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica si a Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin vizite la sediile institutiilor si accesarea paginilor web ale acestora. De asemenea, printr-un chestionar se va evalua gradul de informare al cetatenilor, al reprezentantilor ONG si ai institutiilor publice cu privire la cele trei legi, urmand ca pe baza rezultatelor studiului sa se elaboreze o strategie de informare in comunitatile implicate in proiect asupra drepturilor si obligatiilor conferite de aceste legi.
Organizatiile neguvernamentale vor fi activ implicate in activitatile de monitorizare a autoritatilor locale si de informare a cetatenilor, realizandu-se astfel o participare in procesul decizional la nivel local a tuturor celor trei factori importanti ai comunitatii: societatea civila (prin ONG-uri), cetateni si autoritatile publice locale si judetene.

Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene prin programul PHARE 2005 Consolidarea Democratiei in Romania, Componenta 2 – Democratie, drepturile omului, statul de drept, independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top