Fermele de subzistenta nu primesc finantare de la UE

Agricultorii care doresc sa-si dezvolte afacerea cu fonduri europene pot depune cereri de finantare daca se angajeaza sa dobandeasca statutul de persoana fizica autorizata pana la data semnarii contractului. Fermierii care produc doar pentru consumul propriu nu sunt eligibili.

Fondurile totale alocate masurii 121 Modernizarea exploatatiilor agricole din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) sunt de 991.827.895 de euro din care contributia Guvernului reprezinta 20%.

Pentru a fi elibigil, solicitantul trebuie sa respecte cel putin unul dintre obiectivele specifice ale masurii, potrivit formei provizorii a Ghidului solicitantului publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii (MADR). Solicitantul trebuie sa-si diversifice productia si sa achizitioneze echipamente care sa-i permita sa obtina produse mai bune, pentru a putea face fata concurentei de pe piata europeana.

De aceea, una dintre conditiile de eligibilitate impune ca fiecare cultura sa fie adaptata la mediu. Astfel, daca zona de sud a tarii este favorabila, din punctul de vedere al climei si al solului, culturilor de grau, este recomandat ca agricultorii de aici sa cultive grau. Pentru ca un proiect sa fie considerat ca fiind in acord cu potentialul agricol al zonei, se va verifica daca cel putin 75% din structura plantelor de cultura sau din efectivul de animale vizat de proiect se incadreaza in zona cu potential mediu sau ridicat de obtinere a celor mai bune rezultate.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.