UE ii trimite pe primari sa zgarie la usa bancilor

Dat fiind faptul ca s-a modificat modalitatea de finantare europeana, primarii sunt nevoiti sa achite proiectele prevazute din banii lor, pentru ca abia la final sa intre in posesia fondurilor structurale.

Incepand de anul acesta, administratiile publice locale nu se vor mai putea bucura de modalitatea de finantare europeana ca si pana acum. Mai exact, daca pana in 2008 primariile depuneau proiecte si beneficiau de banii europeni inca de la demararea acestora sau pe parcursul lucrarilor, in prezent, ele vor avea reale batai de cap si asta pentru ca fondurile structurale se vor deconta abia la finalizarea lucrarilor.

Pana atunci insa, administratiile vor fi nevoite sa realizeze proiectele pe banii lor, bani care, oricum, niciodata nu le-au prisosit. Altfel spus, odata cu modificarea modalitatii de finantare din perioada de preaderare, primarii dau din colt in colt atunci cand vine vorba de sustinere financiara: bugetele locale destul de modeste si lipsa unor experti care sa intocmeasca proiectele tehnice si studiile de fezabilitate par sa ii descurajeze. Cu toate acestea, ei nu s-ar da in laturi in eventualitatea contractarii unui credit, chiar daca inca nu cunosc bine noile conditii de accesare impuse de banci. De mentionat este si faptul ca, pentru ca la final sa intre, in sfarsit, in posesia fondurilor structurale, primarii sunt obligati sa prezinte o “radiografie” in detaliu a actelor si documentatiei care au servit proiectului propriu-zis.

In Lipnita, administratia nu are bani pentru “scoaterea comunei din noroi”

Confruntata de ani de zile cu problemele inerente unei infrastructuri deficitare sau, mai bine spus, practic inexistente, comuna Lipnita nu are, nici macar la un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, un sistem de alimentare cu apa corespunzator unor minime conditii de civilizatie si chiar de siguranta alimentara. Potrivit declaratiilor viceprimarului Ioan Burcea, “ultimele controale au scos la iveala, existenta in apa din localitate a unui concentrat de nitriti si nitrati peste limitele europene admise”. De aceea, unul dintre proiectele prioritare pe anul 2008 consta in realizarea, pe langa un sistem de canalizare, a unuia de alimentare cu apa. Pentru acestea, banii se opresc insa la etapa ulterioara studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice. “Pentru acestea vom avea sprijin de la Consiliul Judetean, mai incolo insa…”, a afirmat Burcea.

Intrebat daca ia in calcul contractarea unui imprumut pentru realizarea proiectelor avute in vedere, Burcea a mentionat: “Noi suntem, in principiu, receptivi in ceea ce priveste fondurile europene, dar rezervati atunci cand vine vorba de banii pe care trebuie sa ii punem noi. Nu beneficiem de fonduri si, in plus, demararea unor astfel de proiecte implica niste costuri foarte ridicate”, a specificat viceprimarul. Cat priveste reabilitarea infrastructurii, Burcea a precizat ca, in total, costurile ajung la aproximativ un milion de euro, bani din care se intentioneaza, asa cum chiar el a specificat, “scoaterea comunei din noroaie”, dar pe care nu ii au la bugetul local. Este vorba, mai exact, despre 50 de kilometri de drumuri comunale greu practicabile care necesita pietruire si de reabilitarea a inca 50 de kilometri de strazi in cele sapte sate ale comunei, drumuri care, in proportie de 80% sunt, la ora actuala, din pamant.

“Avem 200.000 lei la buget. Din ce sa fac proiecte?”

Nici primaria Dobromir nu pare incantata de noul traseu al banilor europeni si asta din cauza faptului ca, potrivit declaratiilor primarului Visel Iusein, “banii de la bugetul local nu ajung sub nicio forma pentru finalizarea proiectelor de amploare”. Totodata, Iusein a declarat: “Avem 200.000 de mii la bugetul local. Din ce sa fac?”. Referitor la banii pentru proiectele tehnice si studiile de fezabilitate, acestia provin de la Consiliul Judetean, insa dincolo de aceasta etapa lucrurile se impotmolesc. Despre eventualitatea unui imprumut bancar, astfel incat proiectele sa poata fi duse la bun sfarsit, edilul a precizat: “Daca asa se pune problema astazi, o sa ne imprumutam, ce sa facem?”

In lipsa de experti, “fondurile europene se duc naibii”

Incantat de promisiunea unui sprijin financiar din partea CJC, primarul din Baneasa, social democratul Gelu Iordache, a mentionat: “Nu ne hazardam in cine stie ce proiecte. Facem cat ne tinem buzunarul. Si-asa suntem oras numai pe hartie”. Cu toate acestea, edilul a recunoscut: “Unica solutie pentru a realiza ce ne-am propus in acest an este un imprumut, dar acesta este un domeniu in care noi suntem ca un nou nascut, mai ales ca nu cunoastem inca posibilele conditii impuse de banci”. Despre proiectele tehnice si studiile de fezabilitate, Iordache a explicat: “Nu inteleg reticenta unora fata de firmele de consultanta pentru pregatirea SF- urilor si a PC- urilor. Daca nu avem oameni, nu avem experti, cine sa le faca? Daca m-as apuca acum sa pregatesc un om pentru asta ar dura doi, trei ani si se duc naibii si fonduri europene si tot”.

Sursa: Cugetliber.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.