Fonduri pentru Marea Neagra

Pentru dezvoltarea regiunii Marii Negre Uniunea Europeana va aloca cate un miliard de euro anual. UE va aloca in plus zonei si 700 milioane de euro din fondul special pentru investitii.

Fondurile vor fi indreptate in proiecte regionale, in special de securitate colectiva, finantarea resurselor de apa si fonduri pentru lupta impotriva terorismului. Banii alocati regiunii vor proveni din aceleasi fonduri destinate politicilor de vecinatate, cum ar fi sumele prevazute pentru Turcia sau pentru Romania ori Bulgaria.

Anuntul a fost lansat la reuniunea ministrilor de Externe ai UE si ai statelor din zona Marii Negre, care a avut loc la Kiev. Temele reuniunii au fost dezvoltarea transportului, energiei si a infrastructurii de comunicatii. Forumul a lansat si asa-numita “Sinergie a Marii Negre”, o initiativa noua de cooperare regionala cu participarea UE.

Pe agenda discutiilor este si chestiunea transportului de resurse energetice. In esenta, programul “Sinergia Marii Negre” urmareste sa cladeasca o armonizare a politicilor tarilor riverane cu cele europene.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.