Consiliul Judetean Alba a demarat inca din anul 2005 o serie de actiuni ce vizeaza rezolvarea problemei deseurilor la nivelul judetului Alba. Obiectivul principal al acestor demersuri este realizarea „Sistemului de management integrat al deseurilor in judetul Alba”, un sistem de gestionare eficienta a deseurilor care sa respecte toate standardele cerute de Uniunea Europeana.
Punerea efectiva in practica a acestui proiect va insemna inchiderea gropilor de gunoi neconforme cu standardele UE, construirea unui depozit conform de deseuri municipale si asimilabile la nivelul judetului Alba, realizarea statiilor de sortare, a instalatiilor de tratare-valorificare a deseurilor biodegradabile si realizarea de facilitati de colectare selectiva a deseurilor.
Pana in acest moment CJ Alba a realizat studiul de fezabilitate privind managementul integrat al deseurilor in judetul Alba si a obtinut asistenta tehnica din partea Ministerului Mediului pentru pregatirea pentru finantare a acestui proiect. El se incadreaza in Axa prioritara 2 a Programului Operational Sectorial de Mediu si va fi finantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala.
In ceea ce priveste depozitul ecologic de deseuri, trebuie spus ca acesta difera fundamental de gropile de gunoi care se folosesc acum.
Depozitul de deseuri este proiectat folosind masuri speciale de siguranta, astfel incat sa se elimine efectele de poluare asupra solului, apei si aerului. Se elimina astfel si riscul de imbolnavire asupra oamenilor si animalelor. El este amplasat in afara zonelor locuite si are un drum de acces construit special, astfel incat masinile ce aduc deseurile la depozit sa nu treaca prin zonele locuite. Masuri speciale vor fi folosite si la constructia depozitului, utilizandu-se o serie de lucrari speciale care sa garanteaza respectarea standardelor UE.
De asemenea dupa darea in folosinta a unui astfel de depozit el este in permanenta monitorizat, luandu-se mereu probe de aer si facandu-se probe de sol pentru a preintampina orice fel de contaminare a mediului inconjurator.
Nu trebuie trecute cu vederea nici numeroasele beneficii de natura economica si sociala pe care un depozit ecologic de deseuri le aduce localitatii pe raza careia este amplasat. Astfel, se obtin venituri importante din concesionarea terenului pe care depozitul este amplasat, precum si venituri suplimentare din taxe si impozite de la operatorul care va gestiona depozitul. In plus, taxe si impozite se vor incasa de la firmele ce vor solicita amplasamente in preajma depozitului judetean firme specializate in reciclare, valorificare si alte activitati secundare depozitului, generatoare de noi locuri de munca. De asemenea, locuri de munca vor genera si activitatile de construire, operare si inchidere a depozitului de deseuri.
Un avantaj amanunt de natura economica pe care comunitatea locala il are de pe urma unui astfel de depozit este tariful preferential pentru serviciul de colectare, transport si depozitare a deseurilor, cetatenii urmand sa plateasca un pret mai mic pentru aceste servicii decat locuitorii din alte zone.