Sume importante, ce ar trebui sa constituie sprijinul acordat crescatorilor de bovine din judetul Suceava se plimba intre institutii si nu ajung la destinatie din cauza unor neglijente incurcaturi intre cifre.
Specialistii de la Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura (APIA) se confrunta cu supararea gospodarilor, pe care ar vrea sa ii poata ajuta, dar nu pot face prea multe din cauza modului centralizat de plata a subventiilor, direct de la Bucuresti de aceasta data. Potrivit purtatorului de cuvant al APIA, Lya Chiriac, banii nu au ajuns la oameni, mai ales atunci cand numerele de cont au fost gresit comunicate de banca, gresit intelese si transmise la randul lor de titularii de conturi si chiar in situatii in care s-a constatat cu stupoare ca nici macar codul numeric personal al fermierului nu era corect inscris pe buletinul sau de identitate de catre Serviciul de Evidenta Informatizata a persoanei, iar programul informatic a semnalat eroarea.
De asemenea, nu sunt putine cazurile cand conturile au fost blocate pentru ca titularii lor nu au stiut ca nu e destul sa le deschida, ci trebuie sa faca macar mici operatiuni si sa plateasca mici sume bancilor pentru intretinerea conturilor. Intarzierile se manifesta si pentru ca plata centralizata implica un volum imens de munca si nu se pot face operatiunile simultan pentru toata lumea, ci pe baza unei programari asupra careia specialistii suceveni nu pot interveni in niciun fel.
Sumele pe care le au de primit fermierii ce detin minim trei bovine nu sunt deloc neglijabile in raport cu veniturile din zona rurala si se ridica la 490 lei pe cap de taurina. Acolo unde fermele numara cateva zeci de vaci si cheltuielile sunt mai mari, gospodarii se plang ca si-au facut calculele bazandu-se pe promisiunea statului pentru subventii si intarzierile birocratice ii baga in faliment.
Situatia ar putea fi simplificata deopotriva pentru gospodari si institutii daca plata subventiilor se va derula prin intermediul asociatiilor si formalitatile vor fi asigurate de acestea. Aceasta solutie ar scuti institutiile de timp pierdut pentru a verifica fiecare amanunt si a se contrazice cu orice fermier nemultumit, in timp ce gospodarul ar sti exact pe cine sa ia la intrebari pentru modul de intocmire a formalitatilor. Perspectiva genereaza insa ingrijorarea asociatiilor ca nu vor avea personalul si dotarile necesare pentru gestionarea situatiei, asa ca multe se grabesc sa se constituie in federatii mai puternice.
A aparut insa, nedeclarata oficial, si lupta intre asociatii pentru cat mai multi membri. Din pacate, in unele cazuri nu este vorba de exces de grija pentru fermieri si nici de dorinta de a se aduna fonduri din cotizatiile infime platite de fermierii membri. Adevarata miza o reprezinta controlul asupra banilor din subventiile cuvenite membrilor si avantajele personale pe care le poate aduce acest control unor lideri, deopotriva in relatia cu fermierii si procesatorii.