Sute de milioane de euro pentru sectorul zootehnic

Producatorii din sectorul zootehnic beneficiaza de un sprijin financiar in valoare de 623,29 milioane lei, aferent anului 2007, in vederea sustinerii ameliorarii populatiilor de animale, imbunatatirii calitatii produselor de origine animala precum si pentru producerea si comercializarea produselor apicole, conform HG 346/2008 publicata in Monitorul Oficial la finele lunii martie. Actul normativ prevede acordarea unui sprijin financiar de 304.000 lei pentru sustinerea ameliorarii populatiilor de animale, respectiv 7,5 lei pe cap de bovina si 3,68 lei pe cap de ovina/caprina.

Banii sunt destinati si controalelor oficiale ale productiei de lapte la ovine si caprine – 5,18 lei/cap, productiei de lana la ovine – 0,50 lei/cap, productiei de pielicele la ovine – 1,0 leu/cap, productiei de carne de ovine/caprine – 0,80 lei/cap, precum si pentru introducerea, la nivelul fermelor, a tehnicilor, biotehnologiilor si practicilor moderne de reproductie la speciile de animale.

Potrivit actului normativ, sumele prevazute de la stat vor fi directionate, de asemenea, catre achizitia de containere pentru conservarea materialului seminal congelat cu capacitate de peste 20 litri si cu autonomie dinamica de peste 90 de zile, in valoare de 3.500 lei/bucata.

Pentru sustinerea cheltuielilor de testare a masculilor de reproductie, fondurile au fost repartizate astfel: taurasi – 1.000 lei/cap, berbeci/tapi – 50 lei/cap; sustinerea cheltuielilor pentru efectuarea testului national de disectie pentru autorizarea echipamentelor de clasificare a carcaselor de porcine – 800 lei/cap.

De asemenea, hotararea prevede imbunatatirea calitatii productiilor din carne, pentru care este alocata suma de 620 milioane lei. Implementarea sistemului de clasificare a carcaselor, respectiv la carcase porcine E se acorda 120 lei/carcasa, carcase porcine U – 100 lei/carcasa si bovine – 100 lei/carcasa. si pentru imbunatatirea parametrilor de productie in cresterea efectivelor prin sustinerea productiilor de carne si oua consum au fost prevazute sume de 150 lei/cap de scrofite din ferme, carne pasare – pui broiler – 1,6 lei/cap.

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.